Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

EDA komentuje projekt programów szkolnych

  • Autor: portalspożywczy.pl/EDA
  • Data: 07-04-2017, 14:54
EDA komentuje projekt programów szkolnych
Fot. Fotolia

Europejskie Stowarzyszenie Mleczarstwa (EDA) komentuje projekt propozycji Maltańskiej Prezydencji i Komisji UE pt.”Zamówienia publiczne dotyczące żywności w aspekcie zdrowia: raport techniczny programów szkolnych”

Jakkolwiek Europejskie Stowarzyszenie Mleczarstwa (EDA)popiera inicjatywę Maltańskiej Prezydencji i Komisji w walce z otyłością u dzieci i w zapewnieniu ogólnego stanu zdrowia najmłodszych członków naszych społeczności, to musi być to robione w sposób całościowy, który odzwierciedla ostatnie rekomendacje żywieniowe i dowody naukowe. Mleko i przetwory mleczne są ważnym źródłem wielu istotnych składników odżywczych, włączając białka, witaminy oraz minerały i dlatego w znacznym stopniu wnoszą wkład dla zdrowia dzieci i młodzieży.

W kontekście aktualnego projektu propozycji powinno być szczególnie rozważane znaczenie mleka i żywności pochodzenia mlecznego w diecie dzieci, zwłaszcza w krytycznym okresie wzrostu i rozwoju, jak również pozytywna rola w kształtowaniu zwyczajów żywieniowych przyszłych pokoleń.

Mając na uwadze odżywcze i zdrowotne korzyści mleka i przetworów mlecznych dla dzieci i młodzieży, nakłaniamy Maltańską Prezydencję i Komisję do ponownego rozważenia swoich przedłożonych propozycji dotyczących zamówień publicznych w odniesieniu do mleka i przetworów mlecznych. Nie tylko bowiem limitują one dostęp mlecznych składników w dietach tym, którzy najbardziej ich potrzebują, ale także podważają dobrze udokumentowane naukowe dowody o wartości odżywczej mleka i przetworów mlecznych.

Oferowanie szkolnego mleka i czynienie z przetworów mlecznych kluczowych komponentów posiłków szkolnych pomaga dzieciom konsumować zdrową i bogatą w wartości odżywcze dietę.

Konsumpcja mleczarskiej żywności daje wkład do ogólnej diety i pomaga realizować rekomendacje żywieniowe. Dzień szkolny może być długim dniem, a ilość szkolnych posiłków odgrywa kluczową rolę w dostarczeniu zalecanych ilości składników odżywczych. Jak to jest stwierdzone, wiele dzieci w Europie nie spożywa zalecanych dziennych ilości składników odżywczych, co może prowadzić do niezbilansowanego i ilościowo niewystarczającego spożywania, co z kolei może hamować wzrost i rozwój.

Produkty mleczne dostarczają mnóstwa istotnych składników odżywczych, które mają żywotne znaczenie dla naszego zdrowia podczas całego cyklu życia, ale szczególnie podczas wzrostu i w fazach rozwoju w okresie dzieciństwa i wieku młodzieżowego (Fiorito et al.,2008), na przykład: produkty mleczne są podstawowym źródłem w wysokim stopniu bio - dostępnego wapnia i dostarczają 50% całkowitego zapotrzebowania na wapń.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 983) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 268)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH