Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partnerzy serwisu

partner serwisu partner serwisu partner serwisu
Mleko

EDA opublikowała wytyczne dla dobrowolnego nazewnictwa miejsca pochodzenia

Te wytyczne przemysłu mleczarskiego dot. dobrowolnego nazewnictwa pochodzenia są częścią zaangażowania się EDA dla zapewnienia dokładności i wiarygodności wobec konsumentów UE w informacji stosowanej w nazewnictwie, oraz w podkreślaniu specyficznego pochodzenia powiązanego z produktem, w sytuacjach gdy operator biznesu żywieniowego życzy sobie stosowania takiego rozwiązania.

EDA opublikowała wytyczne dla dobrowolnego nazewnictwa miejsca pochodzenia
Fot. Fotolia

W takich dobrowolnych przypadkach, nazewnictwo przetworów mlecznych powinno wskazywać pochodzenie ich mlecznych składników w zgodności z odpowiednim prawem, a dla zwiększenia wiarygodności zapewniać, że wszystkie składniki mleczne są podane w tej informacji. W przypadkach produktów, gdzie pewne składniki mleczne są dodawane w niewielkich ilościach z powodów technologicznych, podano dodatkowe rozwiązanie.

Znakowanie pochodzenia stosowane na zasadzie dobrowolności jest często używane dla przetworów mlecznych jako narzędzie marketingowe. Takie nazewnictwo jest implementowane tam gdzie jest to właściwe, możliwe do zrealizowania i łatwe do udowodnienia w ramach normalnych systemów kontroli.

Większość członków Europejskiego Stowarzyszenia Przetwórców Mleka (EDA) w pełni wspiera prace Komisji w kierunku harmonizacji nazewnictwa pochodzenia produktu na bazie dobrowolności wewnątrz UE. Wychodząc naprzeciw tej sytuacji członkowie EDA opracowali wspólne sektorowe wytyczne, które mają służyć jako przewodnik stosowania dobrowolnego znakowania pochodzenia produktów mlecznych.

Sektorowe wytyczne EDA dobrowolnego nazewnictwa pochodzenia produktu są częścią zaangażowania EDA dla zapewnienia zharmonizowanej i wiarygodnej informacji nazewniczej dla konsumentów UE, w duchu rozporządzenia UE 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (zwanej dalej rozporządzeniem ‘INCO’ albo ‘FIR’). Dokument ten będzie poddawany przeglądowi, gdy będzie taka potrzeba w świetle jakiegokolwiek przyszłego rozwoju odpowiedniej legislacji UE.

Podsumowanie ogólnego podejścia tych wytycznych:

Składnik pod stawowy produktu mleczarskiego może być mieszaniną mleka lub składników mlecznych różnego pochodzenia. W duchu tych wytycznych, jeśli operator biznesu żywnościowego decyduje się dobrowolnie na stosowanie nazewnictwa pochodzenia produktu, wtedy składnik podstawowy (np. mleko i/lub składnik mleczny) powinien w całości pochodzić z tego samego kraju członkowskiego lub regionu. Jeśli to nie jest ten przypadek, należy podać na etykiecie zarówno pochodzenie produktu jak i pochodzenie składników mlecznych. Jednakże, tam gdzie dodawane są pewne składniki mleczne z powodów technologicznych, mogą być akceptowane niewielkie tolerancje w odniesieniu do przetworów mlecznych, innych niż mleko spożywcze.

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.235.48.106
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.