Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

EDA wskazuje na korzyści zdrowotne białek mlecznych

  • Autor: portalspożywczy.pl/KSM
  • Data: 17-10-2017, 10:18
EDA wskazuje na korzyści zdrowotne białek mlecznych
fot.PTWP

W najnowszym Biuletynie EDA, organizacja wskazuje na zdrowotne właściwości białka mlecznego. Zalecane dzienne spożycie białka wynosi około 0,8 g/kg masy ciała, w zależności od wieku, wielkości oraz płci. Dzienne spożycie białka jest głównie realizowane poprzez żywność, taką jak przetwory mleczne.

Białko ma udział we wzroście i utrzymaniu układu kostnego i masy mięśniowej. Wysokie spożycie białka jest powiązane z wieloma korzyściami zdrowotnymi, włączając zdrowie serca i kości, kontrolę masy ciała, obniżone ryzyko chorób metabolicznych (takich jak cukrzyca) oraz śmiertelności.

Wobec ostatnich wyników badań, jak dotąd pozytywnych, będą potrzebne dalsze prace badawcze w celu pełnego uzasadnienia tych korzyści.

Mleko zawiera dwa rodzaje białka: kazeinę (80%) i białka serwatkowe (20%).

Białko mleczne wykazuje wysoką wartość biologiczną, ponieważ dostarcza wszystkie istotne aminokwasy, które są potrzebne dla ludzkiego ciała i które nie mogą być przez nie syntetyzowane. Diety ubogie w istotne aminokwasy mogą powodować ograniczony wzrost, infekcje, mniej optymalne zdolności mięśniowe oraz obniżoną wydolność mentalną.

Białka zwierzęce, takie jak białka mleczne, wykazują o 10-30% wyższą jakość biologiczną niż białka pochodzenia roślinnego. Zostało to uznane przez EFSA w „Naukowej Opinii dotyczącej Referencyjnych Wartości Żywieniowych dla białka” (2012)

Klasyfikacja białka bazuje na właściwościach takich jak strawność i dostępność biologiczna. Odżywcza dostępność biologiczna jest ilością składników odżywczych, które są aktualnie używane przez ludzkie ciało po ich spożyciu. Dostępność biologiczna dla każdego składnika odżywczego jest różna. Biologiczna wartość/jakość jest miarą, która rejestruje jak łatwo strawne białko może być użyte w syntezie białka w komórkach organizmu.

Przetwory mleczne zawierają także bioaktywne peptydy, które są wytwarzane w czasie trawienia białek w jelicie oraz podczas fermentacji mleka podczas procesu przetwórczego, np. w serach i jogurtach. Badania pokazują, że bioaktywne peptydy mleczne mogą być powiązane z kilkoma korzystnymi efektami zdrowotnymi, takimi jak antybakteryjny, antynadciśnieniowy, przeciwzapalny, antyoksydacyjny oraz redukujący zawartość cholesterolu we krwi.

KORZYŚCI ZDROWOTNE BIAŁEK MLEKA

Choroby serca są stymulowane czynnikami ryzyka, takimi jak nadciśnienie, otyłość, cukrzyca, ogólnoustrojowe stany zapalne oraz arterioskleroza. Kilka badań wskazuje, że wysokie spożycie przetworów mlecznych może być powiązane z niższym ciśnieniem krwi oraz obniżeniem ryzyka nadciśnienia, prawdopodobnie dzięki bioaktywnym peptydom i innym użytecznym komponentom mlecznym.

 Zdrowie kości

Do 50% objętości kości składa się z białek, dlatego dla kompozycji strukturalnych kości wymagane jest ciągłe dostarczanie białek w diecie. Białko poprawia także gęstość mineralną kości, co skutkuje mocniejszymi kośćmi. W skład przetworów mlecznych wchodzi kilka minerałów takich jak wapń, magnez i fosfor, które są istotne dla zdrowia kości.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU
partner serwisu partner serwisu partner serwisu

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 700) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.