Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu

Partnerzy serwisu

partner serwisu partner serwisu
Mleko

EDA: Znaczenie redukcji śladu węglowego w sektorze mleczarskim

Wzrasta ilość dowodów, które przemawiają za tym, że zmiana klimatu będzie miała olbrzymi wpływ na zdrowie ludzi oraz planety jako całości. Redukcja emisji gazów cieplarnianych oraz całościowy ślad węglowy jest celem nadrzędnym. Raport Organizacji ds. Żywności i Rolnictwa (FAO), Emisje Gazów Cieplarnianych przez Przemysł Mleczarski, oszacował, że przemysł mleczarski odpowiada za średnio 2,7% globalnie rejestrowanych GHGE2.

EDA: Znaczenie redukcji śladu węglowego w sektorze mleczarskim
fot. RW, portalspożywczy.pl

Autor: portalspożywczy.pl/EDA
Data: 13-11-2018, 14:08

Odpowiada to średniej światowej 2,4 kg ekwiwalentu dwutlenku węgla/kg mleka płynnego (12,13), a dla Europy 1,5 kg ekwiwalentu dwutlenku węgla/kg (14). Jednakże, powinno być odnotowane, że wpływ klimatyczny jest tylko jednym z wielu wskaźników, które są używane do szacowania całkowitego wpływu sektora na środowisku. Wszystkie te kwestie, jak również środowiskowe, zostały zintegrowane w Programie Pilotowym Śladu Środowiskowego Mleczarstwa - Dairy Environmental Footprint Pilot (‘Dairy PEF’).

 Decydenci polityczni coraz bardziej koncentrują się na modyfikacji łańcucha dostaw żywności i modeli dietetycznych konsumentów, poprzez przewodniki bardziej przyjazne-środowiskowo, co pomaga w redukcji GHGE. Jednakże, kilka studiów pokazuje, że podczas gdy bardziej przyjazne-środowiskowo dietetyczne zachowanie jest absolutnie potrzebne, sprawa bezpieczeństwa żywnościowego i zapewnienia wartości odżywczych nie powinna być pomijana.

Zgodnie z FAO, diety zrównoważone mają niskie oddziaływanie na środowisko i powinny przyczyniać się do bezpieczeństwa i wartości odżywczej żywności, oferując jednocześnie zdrowy styl życia dla obecnej i przyszłych generacji.

Trudności związane z wersją FAO dot. ‘zrównoważonej diety:

Diety o wysokiej gęstości odżywczej, które mają więcej składników odżywczych w relacji do kalorii, niekoniecznie są bardziej dostępne cenowo. Nisko kosztowe diety mają tendencję do bycia bogatymi w energię, ale ubogimi w składniki odżywcze.
Niektóre nisko-kosztowe zdrowe produkty żywności nie są akceptowane zwyczajowo przez konsumenta.
Diety z żywością o wysokiej gęstości odżywczej* są powiązane z większym śladem węglowym.
EDA zwraca uwagę, iż brak jest dowodu na twierdzenie, że każda przyjazna-środowiskowo dieta jest zarazem dietą zdrową i vice-versa.

Istnieją badania, które porównały modele dietetyczne, uwzględniające zarówno GHGEs jak i gęstości odżywcze żywności, które doszły do wniosku, że przy ich ocenie jest niezbędne, aby włączać całą dietę, a nie tylko pojedyncze kategorie żywności. To pomaga w otrzymaniu kompleksowego obrazu, który uwzględnia wszystkie możliwe wpływy. Pod tymi warunkami można argumentować, że zarówno zdrowe jak i przyjazne-środowiskowo diety mogą włączać żywność z wyższymi GHGE.

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.91.71.108
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.