Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekologiczna produkcja mleka to mała nisza

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 11-07-2014, 14:34
Ekologiczna produkcja mleka to mała nisza

W całej Unii Europejskiej tylko 3 proc. krów mlecznych jest hodowana w gospodarstwach ekologicznych. W Polsce, jeszcze mniej, bo tylko 0,7 proc. - powiedział Marcin Żekało z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podczas seminarium o ekologicznej produkcji mleka.

Z danych przedstawionych przez eksperta wynika, że w 2011 roku w całej Unii Europejskiej w gospodarstwach ekologicznych hodowano tylko 720 tysięcy krów mlecznych, co stanowi 3 proc. ogólnej populacji. - Polska pod tym względem jest znacznie poniżej średniej unijnej, bo w takich gospodarstwach, żyje i daje mleko 18,3 tysiące krów, co stanowi 0,7 proc. pogłowia - powiedział Marcin Żakało.

Podkreślił, że ewidentnie liczba krów w gospodarstwach ekologicznych rośnie, gdyż w 2004 roku było ich 7,8 tysięcy, a w 2008 już 10,6 tysięcy. Przyczyną tego wzrostu jest coraz większa liczba gospodarstw ekologicznych w Polsce. - Mimo wzrostu, jest to nadal mała nisza - powiedział Żekało.

Nadmienił, że wydajność krów mlecznych hodowanych w gospodarstwach ekologicznych jest mniejsza niż w gospodarstwach konwencjonalnych i stanowi zaledwie 84 proc. średniej wydajności krów mlecznych.

Z przedstawionych informacji wynika, że w 2008 roku w naszym kraju działało 10 zakładów przetwarzających mleko ekologiczne. Równocześnie liczba ich spada i obecnie wynosi 6-7. Dla porównania we Włoszech działa ponad 300 takich zakładów, we Francji 180, w Holandii 101, a w Danii 36. - Trzeba jednak uwzględnić, że często są to małe, przydomowe przetwórnie - powiedział Marcin Żekało.

- Region Małopolska i Pogórze stanową polskie zagłębie produkcji mleka ekologicznego. Jest tam jedna trzecia wszystkich producentów żywności ekologicznej, również 51,9 proc. krajowej produkcji mleka ekologicznego pochodzi z tamtego regionu - mówił ekspert IERiGŻ. Jednak przedstawione przez niego dane pochodzą z 2009 roku.

Jak wynika z prezentowanych badań, charakterystyczna jest mniejsza produkcyjność i dochodowość takiej produkcji, ale w badanych małych gospodarstwach mlecznych dopłaty mogą być wyższe o 43 proc. niż do produkcji konwencjonalnej, co w sumie daje większą dochodowość o około 10 proc.

Rynek powie: "Sprawdzam" POPRZEDNI ARTYKUŁ

Rynek powie: "Sprawdzam"

W poszukiwaniu nowych rynków NASTĘPNY ARTYKUŁ

W poszukiwaniu nowych rynków

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 691) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH