Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekologiczna produkcja mleka to mała nisza

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 11-07-2014, 14:34
Ekologiczna produkcja mleka to mała nisza

W całej Unii Europejskiej tylko 3 proc. krów mlecznych jest hodowana w gospodarstwach ekologicznych. W Polsce, jeszcze mniej, bo tylko 0,7 proc. - powiedział Marcin Żekało z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podczas seminarium o ekologicznej produkcji mleka.

Z danych przedstawionych przez eksperta wynika, że w 2011 roku w całej Unii Europejskiej w gospodarstwach ekologicznych hodowano tylko 720 tysięcy krów mlecznych, co stanowi 3 proc. ogólnej populacji. - Polska pod tym względem jest znacznie poniżej średniej unijnej, bo w takich gospodarstwach, żyje i daje mleko 18,3 tysiące krów, co stanowi 0,7 proc. pogłowia - powiedział Marcin Żakało.

Podkreślił, że ewidentnie liczba krów w gospodarstwach ekologicznych rośnie, gdyż w 2004 roku było ich 7,8 tysięcy, a w 2008 już 10,6 tysięcy. Przyczyną tego wzrostu jest coraz większa liczba gospodarstw ekologicznych w Polsce. - Mimo wzrostu, jest to nadal mała nisza - powiedział Żekało.

Nadmienił, że wydajność krów mlecznych hodowanych w gospodarstwach ekologicznych jest mniejsza niż w gospodarstwach konwencjonalnych i stanowi zaledwie 84 proc. średniej wydajności krów mlecznych.

Z przedstawionych informacji wynika, że w 2008 roku w naszym kraju działało 10 zakładów przetwarzających mleko ekologiczne. Równocześnie liczba ich spada i obecnie wynosi 6-7. Dla porównania we Włoszech działa ponad 300 takich zakładów, we Francji 180, w Holandii 101, a w Danii 36. - Trzeba jednak uwzględnić, że często są to małe, przydomowe przetwórnie - powiedział Marcin Żekało.

- Region Małopolska i Pogórze stanową polskie zagłębie produkcji mleka ekologicznego. Jest tam jedna trzecia wszystkich producentów żywności ekologicznej, również 51,9 proc. krajowej produkcji mleka ekologicznego pochodzi z tamtego regionu - mówił ekspert IERiGŻ. Jednak przedstawione przez niego dane pochodzą z 2009 roku.

Jak wynika z prezentowanych badań, charakterystyczna jest mniejsza produkcyjność i dochodowość takiej produkcji, ale w badanych małych gospodarstwach mlecznych dopłaty mogą być wyższe o 43 proc. niż do produkcji konwencjonalnej, co w sumie daje większą dochodowość o około 10 proc.

Podobał się artykuł? Podziel się!
Rynek powie: "Sprawdzam" POPRZEDNI ARTYKUŁ

Rynek powie: "Sprawdzam"

W poszukiwaniu nowych rynków NASTĘPNY ARTYKUŁ

W poszukiwaniu nowych rynków

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 924) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH