Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekonomista o definicji kryzysu na rynku mleka

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 07-04-2016, 13:19
Ekonomista o definicji kryzysu na rynku mleka
Jakub Olipra z Credit Agricole Bank Polska S.A. /fot. CA

Moim zdaniem najbardziej trafne byłoby określenie początku kryzysu jako momentu, w którym mamy do czynienia ze spadkiem produkcji mleka w ujęciu rocznym na poziomie całego kraju, będącej konsekwencją utrzymujących się jego niskich cen – powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Jakub Olipra, ekonomista Banku Credit Agricole.

Zwraca uwagę, że rynek mleka, podobnie jak wiele innych rynków rolnych charakteryzuje się cyklicznością, czyli okresami wysokich cen przeplatanymi okresami niskich cen. Cykliczność na rynku surowców rolnych wynika z tego, iż w krótkim okresie rolnicy na ogół nie są w stanie dostosować wielkości swojej produkcji do nagłych zmian popytu.

Konsekwencją niewystarczającej podaży mleka jest wzrost jego cen, z kolei gdy na rynku pojawia się nadpodaż mamy do czynienia z ich spadkiem. W warunkach wolnego rynku istnieją naturalne mechanizmy, które automatycznie przywracają jego równowagę popytowo-podażową. Przykładowo silny wzrost cen mleka oraz opłacalności jego wytwarzania zachęca rolników do zwiększenia produkcji. Co więcej osoby, które do tej pory nie zajmowały się produkcją mleka widząc jej wysoką opłacalność decydują się na rozpoczęcie jego produkcji. Z kolei gdy ceny mleka spadają część rolników, dla których stała się ona nieopłacalna chcąc zminimalizować dalsze straty decyduje się na zmniejszenie lub nawet całkowite zaprzestanie jego produkcji i rozpoczęcie innej działalności. Cena skupu mleka, przy której produkcja mleka staje się nieopłacalna jest indywidualna dla poszczególnych producentów. Zależy ona przede wszystkim od ich efektywności kosztowej. Dla jednego producenta określona cena skupu mleka pozwala na uzyskanie satysfakcjonującej marży, dla drugiego ta sama cena nie pokrywa nawet kosztów jego wyprodukowania. - Tym samym na podstawie wysokości ceny skupu mleka początek kryzysu jest bardzo trudny do określenia, gdyż zdefiniowanie granicznej ceny skupu musiałoby być arbitralne. Dlatego moim zdaniem najbardziej trafne byłoby określenie początku kryzysu jako momentu, w którym mamy do czynienia ze spadkiem produkcji mleka w ujęciu rocznym na poziomie całego kraju, będącej konsekwencją utrzymujących się jego niskich cen. Spadek produkcji na poziomie całego kraju świadczy bowiem o szerokiej skali nieopłacalności produkcji mleka – mówi Jakub Olipra.

Przenosząc tę definicję na światowy rynek mleka z kryzysem (według mojej definicji) mamy do czynienia obecnie w Nowej Zelandii, Australii oraz Argentynie, gdzie odnotowywany jest spadek produkcji w ujęciu rocznym. - Główną wadą przedstawionej przeze mnie definicji jest to, że bardzo wąsko określa ona kryzys. Jej podstawową zaletą jest jednak jednoznaczne określenie jego początku bez przyjmowania dodatkowych założeń – mówi ekonomista.

Jego zdaniem, alternatywą mogłoby być ustalenie średniej marży w oparciu o przeciętne koszty produkcji mleka w danym kraju i cenę jego skupu i ustalenie wysokości marży oznaczającej kryzys. Jednakże w takim przypadku należałoby przyjąć wiele założeń, co znacząco obniżyłoby przejrzystość definicji.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • mleczarz 11-04-2016, 00:32:
No tak rolniku, to znowu on. Nasz ekspert od siedmiu boleści. "Teoretyk". Widać, że jego wiedza fachowa z rolnictwa jest żadna. nie ma pojęcia o czym mówi. Trochę nawet współczuję, tak publicznie gadać głupoty i nawet o tym nie wiedzieć. Nie mogę już patrzeć na to zdjęcie wyglancowanego młodego człowieka. Redakcja Portalu Spożywczego się uparła czy co. Może i potrafi się dobrze ubrać, ale wiedzy, doświadczenia i pokory mu zdecydowanie brakuje.
  • wielkopolski rolnik 08-04-2016, 18:38:
Czyli według pana Jakuba Olpiry w Polsce nie ma kryzysu na rynku mleka. Gratulujemy przenikliwości umysłu!
  • ed 08-04-2016, 09:42:
Komunały i oczywiste oczywistości. jaki jest sens takich artykułów?

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 138) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH