REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Eksperci: Polak zjada około 200 jaj rocznie. W tym roku zjemy więcej

  • Autor: PAp
  • Data: 19-04-2011, 08:06

Według szacunków Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej statystyczny Polak zjadł w 2010 r. 206 jaj, czyli mniej więcej tyle samo, ile rok wcześniej. Najwięcej jaj spożywają emeryci i rolnicy, najmniej osoby pracujące na własny rachunek.

REKLAMA

IERiGŻ szacuje, że w tym roku spożycie jaj nieznacznie wzrośnie. Większego popytu należy spodziewać się w drugiej połowie 2011 r. w związku z przewidywanym pogorszeniem się sytuacji na rynku mięsnym.

Według badań budżetów gospodarstw domowych, w pierwszych trzech kwartałach 2010 r. w porównaniu z analogicznym okresem w 2009 r., konsumpcja świeżych jaj zmalała o 2 proc. - zjedzono ich średnio 115. Spożycie spadło we wszystkich typach gospodarstw, z wyjątkiem gospodarstw rolników i rencistów.

W 1990 r. statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjadał 190 jaj, a najmniej w 1994 r. (147 sztuk), zaś najwięcej w 2005 r. (215 szt.).

Jaja znacznie podrożały w 2009 r. i w pierwszym kwartale 2010 r., po czym ich ceny zaczęły spadać. W grudniu 2010 r. były one o 3,5 proc. niższe niż rok wcześniej. Jak zaznaczają eksperci, jaja potaniały, bo wzrosła ich produkcja, a popyt zmalał. Jednak, mimo że w ubiegłym roku jaja staniały, to były one średnio o 5,4 proc. droższe niż w 2009 r. W sumie w latach 2007-2010 ceny jaj wzrosły o 31,5 proc. podczas, gdy ceny żywności podskoczyły o 19 proc. Jaja stały się, więc relatywnie drogim produktem, gdyż w tym czasie ceny detaliczne mięsa i jego przetworów wzrosły o 17,4 proc., ryb o 16 proc., a artykułów mlecznych o 14,3 proc. - napisano w raporcie Instytutu.

W ocenie IERiGŻ, dynamika wzrostu produkcji jaj będzie malała, ze względu na wzrost kosztów i pogorszenie opłacalności produkcji, co może doprowadzić do podrożenia jaj, w tym roku o 3-4 proc.

Wydatki na jaja gospodarstw domowych są jednak stosunkowo niewielkie. W pierwszych trzech kwartałach 2010 r. stanowiły one średnio 2,28 proc. wszystkich wydatków na żywność, a w przypadku gospodarstw rolników było to 3,18 proc.

W marcu br. jajo kosztowało przeciętnie 0,45 zł, rok wcześniej 0,47 zł. Według notowań portalu dlahandlu.pl, pod koniec marca za 10 sztuk jaj w supermarketach trzeba było zapłacić od 2,29 do 7,49 zł. Średnio opakowanie jaj kosztowało 3,77 zł.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 264) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH