Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert: Ceny mleka w Polsce mniejsze o 10 proc. niż w UE

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 25-01-2012, 15:33
Ekspert: Ceny mleka w Polsce mniejsze o 10 proc. niż w UE
Jadwiga Seremak-Bulge / fot. żelaznastudio

W Polsce ceny skupu mleka dotychczas były niższe o 10 proc. niż średnio w UE-25 i o 15 proc. w porównaniu z UE-15 - wynika z referatu Jadwigi Seremak-Bulge wygłoszonego podczas IX Forum Spółdzielczości Mleczarskiej w Augustowie.

Niższe ceny mleka surowego niż w Polsce były tylko w Rumunii, Słowenii, Litwie, Łotwie i Estonii, a ze starych krajów członkowskich w Wielkiej Brytanii. W pozostałych krajach członkowskich ceny płacone rolnikom za mleko były wyższe o 7-45 proc.

W porównaniu z naszymi najgroźniejszymi konkurentami (Niemcy, Francja, Holandia, Irlandia) ceny skupu mleka w Polsce były dotychczas o 13-15 proc. niższe. Mimo przewidywanego spadku cen światowych przetworów mlecznych po 2011 r. będą one nadal znacznie przekraczały poziom cen interwencyjnych, ale będą wyraźnie niższe od aktualnych cen zbytu przetworów mlecznych w Polsce. Szczególnie duże różnice cen będą dotyczyły masła i pełnego mleka w proszku.

Ceny masła w pierwszej połowie 2011 r. w Polsce przekraczały 3800 euro/t, a ceny pełnego mleka w proszku i sera Edamskiego były niewiele niższe (odpowiednio prawie 3400 i ponad 3500 euro/t). W tym czasie ceny chudego mleka w proszku w Polsce wynosiły prawie 2450 euro/t. Spadek cen światowych po 2011 r. skutkować będzie więc obniżkami cen zbytu trwałych przetworów mlecznych w Polsce. To doprowadzi również do obniżek cen produktów świeżych, które w zdecydowanej większości są kierowane na rynek wewnętrzny.

Ceny zbytu przetworów mlecznych Polsce, podobnie jak w innych krajach wspólnotowych nadal będą się utrzymywały powyżej cen światowych. Wspólna polityka handlowa dotychczas skutecznie chroni rynek wewnętrzny przed tanim importem z krajów trzecich i utrzymuje ceny wewnątrz Unii Europejskiej na poziomie wyższym od cen światowych.

Handel między krajami członkowskimi odbywa się jednak swobodnie, a polskie mleczarstwo nadal ponad 80% swego eksportu będzie lokowało na Jednolitym Rynku Europejskim. Ceny jednak spadną, zaostrzy się bowiem konkurencja na rynku wspólnotowym, wobec utrzymującej się nadwyżki podaży w Unii.

W 2011 r. wobec obserwowanego wzrostu produkcji mleka nadwyżka ta może wzrosnąć do 10 proc. Zatem spodziewać się także należy spadku cen przetworów mlecznych w Unii Europejskiej. Obniżki cen nie powinny być jednak tak głębokie jak w 2009 r.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 822) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH