Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert komentuje pakiet pomocowy dla producentów mleka

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 28-09-2016, 13:32
Ekspert komentuje pakiet pomocowy dla producentów mleka
Kamil Zduniuk, ekonomista Banku Pekao S.A. /fot. Bank Pekao

W lipcu tego roku ogłoszono, iż Unia Europejska wprowadzi kolejny pakiet pomocowy dla producentów mleka, w tym m.in. 150 mln euro pomocy dla rolników, którzy dobrowolnie zdecydują się na ograniczenie produkcji mleka (co w efekcie miałoby m.in. przyczynić się do ustabilizowania jego cen). Rozwiązania te dołączyły do innych, już istniejących form pomocy dla rolników (zarówno tych na poziomie europejskim, jak i wprowadzanych przez poszczególne rządy, w tym polski) – powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Kamil Zduniuk, ekonomista Banku Pekao SA.

- W tym kontekście należy przypomnieć, że głównym celem likwidacji kwot mlecznych w UE w 2015 roku była chęć poprawy konkurencyjności unijnego mleczarstwa. Nie przewidziano jednak wówczas, że równolegle nałoży się na siebie także kilka innych czynników, m.in. rosyjskie embargo oraz ograniczenie importu przez Chiny. To spowodowało, że spadki cen mleka okazały się znacznie większe niż przypuszczano, a okres dostosowania, który ostatecznie przerodził się w kryzys, znacząco się wydłużył – mówi ekonomista.

Przypomina, że w tej sytuacji Unia Europejska zgodziła się udzielić dodatkowej pomocy finansowej rolnikom. Polscy hodowcy, jako jedni z tych najbardziej dotkniętych kryzysem, również pomoc taką otrzymają, co przynajmniej częściowo zrekompensuje im straty wynikające z produkcji często poniżej progu opłacalności. - Należy jednak jednocześnie pamiętać, że tego typu działania mogą hamować procesy dostosowawcze (w tym konsolidacyjne), które są niezbędne dla długoterminowego rozwoju polskiego mleczarstwa – chodzi tu przede wszystkim o jego wciąż duży poziom rozdrobnienia. Pomoc dla objętych kryzysem rolników stawia zawsze przed dylematem: można albo udzielić doraźnej pomocy finansowej pozwalającej im „przetrwać”, albo pozwolić na naturalne zmiany i dostosowania na rynku, które są ekonomicznie uzasadnione w długim okresie (prowadzą do wzrostu wydajności) – mówi Kamil Zduniuk.

- Każda taka decyzja jest więc swego rodzaju sztuką wyważenia pomiędzy czynnikami natury społecznej (ochrona tysięcy osób zajmujących się produkcją rolniczą) a czynnikami natury ekonomicznej (długoterminowy rozwój całego polskiego rolnictwa), które często są ciężkie do pogodzenia – dodaje ekspert.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 138) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH