Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert: Konsolidacja nie jest panaceum na wszystkie bolączki mleczarstwa

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspozywczy.pl
  • Data: 06-10-2009, 11:59
Ekspert: Konsolidacja nie jest panaceum na wszystkie bolączki mleczarstwa

Konsolidacja ma sens, gdy łączą się zakłady w dobrej kondycji finansowej i w miarę możliwości komplementarne. Należy jednak również przeanalizować inne możliwości zwiększenia współpracy między zakładami produkcyjnymi takie jak alianse strategiczne, czy tworzenie wspólnych podmiotów przetwórczych, czy też dystrybucyjnych - mówił prof. Andrzej Babuchowski podczas VII Forum Mleczarskiego w Augustowie.

Zdaniem prof. Babuchowskiego, kolejnym elementem, jaki jest często pomijany w rozważaniach na usprawnieniem funkcjonowania przedsiębiorstwa jest takie jego zorganizowanie, które zapewnia lepsze i szybsze wdrażanie istniejących dokumentów unijnych, co w dużej mierze dotyczy przestrzegania istniejących standardów i wymogów, a co za tym idzie zapobiega ewentualnym karom. Śledzenie prac nad zmianami standardów międzynarodowych oraz unijnych jest w tym przypadku koniecznością.

- Sprawa, która ostatnio jest coraz częściej dyskutowana na różnych forach to zarządzanie ryzykiem związanym z niespodziewanymi zaburzeniami rynkowymi, wystąpieniem katastrof naturalnych lub zagrożeń zdrowotnych. W obliczu tego rodzaju zjawisk nie ma systemów unijnych, które kompensowałyby w pełni poniesione straty. W większości przypadków istniejące zabezpieczenia unijne są uruchamiane po przekroczeniu pewnego progu zagrożenia lub strat, a procedura jest na ogół długotrwała i nie kompensuję całości strat. Dlatego też zachęca się rolników oraz przedsiębiorstwa sektora rolno-spożywczego do wypracowania własnych systemów zarządzania ryzykiem w celu minimalizacji ewentualnych strat. Systemy takie mogą być oparte lub stanowić cześć większych systemów krajowych lub regionalnych. W dużej mierze opierają się one na ubezpieczeniach - mówił - mówił prof. Andrzej Babuchowski.

Zwracał także uwagę na znaczenie szkoleń i rozwoju pracowników. - Istotnym elementem, który ma bardzo duży wpływ na ograniczenie kosztów jest podnoszenie kwalifikacji pracowników poprzez ich szkolenia. Pozwala to zminimalizować liczbę błędów popełnianych przez pracowników, jak również zmniejszyć liczebność załogi oraz zoptymalizować jej wykorzystanie - mówił prof. Babuchowski.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 256) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH