Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert: Kryzysy żywnościowe i optymalizacja kosztów będą wpływać na rozwój systemów jakości

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 21-09-2011, 10:46
Ekspert: Kryzysy żywnościowe i optymalizacja kosztów będą wpływać na rozwój systemów jakości

Na kolejne kilkanaście lat kierunki zmian systemów jakości wyznaczać będzie sześć głównych czynników jak np. optymalizacja kosztów czy kryzysy żywnościowe - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Jacek Łasak, audytor wiodący IFS, BRC, ISO 22000, ISO 9001, GMP+ Bureau Veritas Certification Polska.

Pierwszy certyfikat ISO 9001 przyznano w branży spożywczej w Polsce w 1994 roku. Wówczas również rozpoczęto wdrażanie systemu HACCP. - Od tego momentu można mówić o systemach zapewnienia bezpieczeństwa żywności (BŻ) w Polsce. Oczywiście wcześniej również istniały bardzo skuteczne systemy kontroli jakości oraz jakości zdrowotnej, jednak nasza polska przygoda z systemami bezpieczeństwa żywności rozpoczęła się w roku 1994 - mówi Jacek Łasak.

Aktualnie na rynku zanikają normy „pierwszej generacji" (ISO 9001) oraz „drugiej generacji" (HACCP DS 3027, Codex Alimentarius), a bardzo intensywnie rozwijają się normy „trzeciej generacji" (IFS, BRC, FSSC22000). - Kolejną „generację" stanowić będą normy i standardy jeszcze bardziej branżowe np. dla mięsa czerwonego, białego, ryb, mleka i przetworów, dla produktów nieprzetworzonych,.... Bez względu na ilość nowych norm i standardów, wszystkie mają jeden, zasadniczy brak: nie zapewniają czasu na wykonanie nałożonych zadań, a czasu właśnie brakuje w przedsiębiorstwach najbardziej - uważa Jacek Łasak.

Kolejnym czynnikiem wpływającym na systemy jakości jest ciągłe pogłębianie integracji europejskiej oraz zmiany w prawie żywnościowym. - Przypuszczalnie kolejne kryzysy związane z bezpieczeństwem żywności (jak np ostatnie kryzysy: dioksyny, E.Coli) powodują wprowadzanie kolejnych rozporządzeń unijnych, które wymuszą zamiany zarówno na poziomie urzędowej kontroli (monitoring dioksyn) jak i na poziomie przedsiębiorstw. Najlepszym przykładem jest tutaj nowe rozporządzenie dotyczące znakowania produktów spożywczych. Mamy nadzieję, że doprowadzi to również do integracji w ramach urzędowej kontroli jak również do pogłębienia współpracy pomiędzy urzędowym nadzorem oraz przedsiębiorstwami. Celem jest przecież zapewnienia bezpieczeństwa żywności konsumentom, czyli nam wszystkim - mówi Jacek Łasak.

Równie ważna jest optymalizacja kosztów związanych z bezpieczeństwem żywności. Przedsiębiorstwa dążąc do maksymalizacji zysku zmuszone są do optymalizacji kosztów związanych z zapewnieniem bezpieczeństwa żywności. Dużą część tych kosztów stanowią: koszty surowców dobrej jakości, koszty badań, koszty związane z wykwalifikowanym personelem, koszty certyfikacji (IFS, BRC, FSSC) oraz koszty związane z dostępem do wiedzy i informacji.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 969) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH