Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert: Kryzysy żywnościowe i optymalizacja kosztów będą wpływać na rozwój systemów jakości

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 21-09-2011, 10:46
Ekspert: Kryzysy żywnościowe i optymalizacja kosztów będą wpływać na rozwój systemów jakości

Na kolejne kilkanaście lat kierunki zmian systemów jakości wyznaczać będzie sześć głównych czynników jak np. optymalizacja kosztów czy kryzysy żywnościowe - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Jacek Łasak, audytor wiodący IFS, BRC, ISO 22000, ISO 9001, GMP+ Bureau Veritas Certification Polska.

Pierwszy certyfikat ISO 9001 przyznano w branży spożywczej w Polsce w 1994 roku. Wówczas również rozpoczęto wdrażanie systemu HACCP. - Od tego momentu można mówić o systemach zapewnienia bezpieczeństwa żywności (BŻ) w Polsce. Oczywiście wcześniej również istniały bardzo skuteczne systemy kontroli jakości oraz jakości zdrowotnej, jednak nasza polska przygoda z systemami bezpieczeństwa żywności rozpoczęła się w roku 1994 - mówi Jacek Łasak.

Aktualnie na rynku zanikają normy „pierwszej generacji" (ISO 9001) oraz „drugiej generacji" (HACCP DS 3027, Codex Alimentarius), a bardzo intensywnie rozwijają się normy „trzeciej generacji" (IFS, BRC, FSSC22000). - Kolejną „generację" stanowić będą normy i standardy jeszcze bardziej branżowe np. dla mięsa czerwonego, białego, ryb, mleka i przetworów, dla produktów nieprzetworzonych,.... Bez względu na ilość nowych norm i standardów, wszystkie mają jeden, zasadniczy brak: nie zapewniają czasu na wykonanie nałożonych zadań, a czasu właśnie brakuje w przedsiębiorstwach najbardziej - uważa Jacek Łasak.

Kolejnym czynnikiem wpływającym na systemy jakości jest ciągłe pogłębianie integracji europejskiej oraz zmiany w prawie żywnościowym. - Przypuszczalnie kolejne kryzysy związane z bezpieczeństwem żywności (jak np ostatnie kryzysy: dioksyny, E.Coli) powodują wprowadzanie kolejnych rozporządzeń unijnych, które wymuszą zamiany zarówno na poziomie urzędowej kontroli (monitoring dioksyn) jak i na poziomie przedsiębiorstw. Najlepszym przykładem jest tutaj nowe rozporządzenie dotyczące znakowania produktów spożywczych. Mamy nadzieję, że doprowadzi to również do integracji w ramach urzędowej kontroli jak również do pogłębienia współpracy pomiędzy urzędowym nadzorem oraz przedsiębiorstwami. Celem jest przecież zapewnienia bezpieczeństwa żywności konsumentom, czyli nam wszystkim - mówi Jacek Łasak.

Równie ważna jest optymalizacja kosztów związanych z bezpieczeństwem żywności. Przedsiębiorstwa dążąc do maksymalizacji zysku zmuszone są do optymalizacji kosztów związanych z zapewnieniem bezpieczeństwa żywności. Dużą część tych kosztów stanowią: koszty surowców dobrej jakości, koszty badań, koszty związane z wykwalifikowanym personelem, koszty certyfikacji (IFS, BRC, FSSC) oraz koszty związane z dostępem do wiedzy i informacji.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 661) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.