REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Ekspert: Kryzysy żywnościowe i optymalizacja kosztów będą wpływać na rozwój systemów jakości

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 21-09-2011, 10:46
Ekspert: Kryzysy żywnościowe i optymalizacja kosztów będą wpływać na rozwój systemów jakości

Na kolejne kilkanaście lat kierunki zmian systemów jakości wyznaczać będzie sześć głównych czynników jak np. optymalizacja kosztów czy kryzysy żywnościowe - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Jacek Łasak, audytor wiodący IFS, BRC, ISO 22000, ISO 9001, GMP+ Bureau Veritas Certification Polska.

REKLAMA

Pierwszy certyfikat ISO 9001 przyznano w branży spożywczej w Polsce w 1994 roku. Wówczas również rozpoczęto wdrażanie systemu HACCP. - Od tego momentu można mówić o systemach zapewnienia bezpieczeństwa żywności (BŻ) w Polsce. Oczywiście wcześniej również istniały bardzo skuteczne systemy kontroli jakości oraz jakości zdrowotnej, jednak nasza polska przygoda z systemami bezpieczeństwa żywności rozpoczęła się w roku 1994 - mówi Jacek Łasak.

Aktualnie na rynku zanikają normy „pierwszej generacji" (ISO 9001) oraz „drugiej generacji" (HACCP DS 3027, Codex Alimentarius), a bardzo intensywnie rozwijają się normy „trzeciej generacji" (IFS, BRC, FSSC22000). - Kolejną „generację" stanowić będą normy i standardy jeszcze bardziej branżowe np. dla mięsa czerwonego, białego, ryb, mleka i przetworów, dla produktów nieprzetworzonych,.... Bez względu na ilość nowych norm i standardów, wszystkie mają jeden, zasadniczy brak: nie zapewniają czasu na wykonanie nałożonych zadań, a czasu właśnie brakuje w przedsiębiorstwach najbardziej - uważa Jacek Łasak.

Kolejnym czynnikiem wpływającym na systemy jakości jest ciągłe pogłębianie integracji europejskiej oraz zmiany w prawie żywnościowym. - Przypuszczalnie kolejne kryzysy związane z bezpieczeństwem żywności (jak np ostatnie kryzysy: dioksyny, E.Coli) powodują wprowadzanie kolejnych rozporządzeń unijnych, które wymuszą zamiany zarówno na poziomie urzędowej kontroli (monitoring dioksyn) jak i na poziomie przedsiębiorstw. Najlepszym przykładem jest tutaj nowe rozporządzenie dotyczące znakowania produktów spożywczych. Mamy nadzieję, że doprowadzi to również do integracji w ramach urzędowej kontroli jak również do pogłębienia współpracy pomiędzy urzędowym nadzorem oraz przedsiębiorstwami. Celem jest przecież zapewnienia bezpieczeństwa żywności konsumentom, czyli nam wszystkim - mówi Jacek Łasak.

Równie ważna jest optymalizacja kosztów związanych z bezpieczeństwem żywności. Przedsiębiorstwa dążąc do maksymalizacji zysku zmuszone są do optymalizacji kosztów związanych z zapewnieniem bezpieczeństwa żywności. Dużą część tych kosztów stanowią: koszty surowców dobrej jakości, koszty badań, koszty związane z wykwalifikowanym personelem, koszty certyfikacji (IFS, BRC, FSSC) oraz koszty związane z dostępem do wiedzy i informacji.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 748) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH