Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert: Należy spodziewać się zmian w kolejnych standardach jakościowych

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 15-02-2012, 15:40
Ekspert: Należy spodziewać się zmian w kolejnych standardach jakościowych
Małgorzata Kręcka, Kierownik Sekcji Systemów Zarządzania w Przemyśle Spożywczym TÜV Rheinland Polska

Po opublikowaniu nowych wersji IFS i BRC można spodziewać się zmian w innych standardach i normach jakościowych. W bieżącym roku wchodzą w życie nowe wydania standardów GLOBALG.A.P. oraz IFS Logistic. Jestem przekonana, że również inne normy i standardy będą podlegały w przyszłości rewizji i doskonaleniu - powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Małgorzata Kręcka, Kierownik Sekcji Systemów Zarządzania w Przemyśle Spożywczym TÜV Rheinland Polska.

Wersja 6 BRC Global Standard For Food Safety jest obligatoryjna od 1 stycznia 2012, natomiast wersja 6 International Food Standard (IFS), zgodnie z uzyskaną informacją, stanie się obowiązkowa od 1 lipca 2012. Nie ma wyznaczonych okresów przejściowych dla przedsiębiorstw. Jednakże istniejące certyfikaty na zgodność z wersją 5 standardów zachowują swoją ważność do końca terminu określonego w tych dokumentach.

Liczba wydanych i utrzymanych certyfikatów przez TÜV Rheinland Polska w 2011 roku dla podmiotów branży spożywczej, wskazuje, że wciąż najwięcej firm poddaje certyfikacji system zarządzania bezpieczeństwem żywności wg ISO 22000. Niemniej jednak, ponownie w minionym roku największy przyrost certyfikacji obserwujemy wśród standardów wymaganych przez sieci handlowe, czyli IFS, BRC oraz GLOBALG.A.P.

Koszt samej usługi jednostki certyfikującej polegającej na przeprowadzeniu procesu certyfikacji nie jest uzależniony od numeru wydania normy. Ceny będą kształtowały się na dotychczasowym poziomie. Koszty w głównej mierze zależą od wymaganego czasu, jaki należy spędzić na miejscu w audytowanym zakładzie, a ten z kolei wyliczany jest na podstawie wielkości przedsiębiorstwa określanej na podstawie: liczby zatrudnionych osób, liczby grup produktów i liczby linii produkcyjnych. W związku z tym rozbieżności mogą być duże w przypadku różnych przedsiębiorstw. W celu uzyskania informacji najlepiej skontaktować się bezpośrednio z jednostką certyfikującą w celu uzyskania informacji o przewidywanych kosztach certyfikacji dla danego podmiotu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 472) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH