Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert: Nowe wersje standardów jakości nie wpłynęły na koszty autytów

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 12-04-2012, 14:19
Ekspert: Nowe wersje standardów jakości nie wpłynęły na koszty autytów
Mieczysław Marek Obiedziński, Manager TÜV SÜD Akademia oraz Food Business Service Auditor TÜV

Koszty nie zmieniły się znacząco w stosunku do poprzednich wersji, natomiast pojawiły się nowe możliwości certyfikacji. W standardzie BRC wprowadzono możliwość certyfikacji niezapowiedzianej, audytu bez ustalonego dokładnego terminu, natomiast w IFS możliwość certyfikacji wielozakładowej. To oczywiście ma wpływ na koszty - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Mieczysław Marek Obiedziński, Manager TÜV SÜD Akademia oraz Food Business Service Auditor TÜV.

Koszty certyfikacji wyliczane są indywidualnie na podstawie zapytania ofertowego. Przy przygotowaniu oferty certyfikującej na jej koszty wpływają ilość rodzaje i ilość produktów, pracowników, wielkość zakładu czy ilość linii technologicznych.

BRC Food wersja 6 została opublikowana w lipcu 2011 i jej wymagania obowiązują od 1 stycznia 2012 roku, to znaczy certyfikacja od tej daty prowadzona jest tylko na zgodność z wymaganiami BRC Food 6. Standard  IFS Food wersja 6 ukazała się na początku roku, a jego wymagania będą obowiązkowe od 1 lipca 2012.

Każdy standard czy norma w określonych odstępach czasu przechodzi przegląd oceniający czy wymagania są aktualne do potrzeb rynku. Nie mniej można się spodziewać zmian w normach, ale też ewolucji nowych np. certyfikacji FSSC 22000, połączenia wymagania normy ISO 22000 z szczegółowymi wymaganiami GMP/GHP opisanych w specyfikacjach technicznych takich jak PAS 220 dla produkcji żywności. Została ona zatwierdzona przez GFSI (Global Food Safety Initiative). Organizację skupiającą producentów, ekspertów, jednostki certyfikujące oraz firmy handlowe na równi z standardami IFS/BRC.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Michał 22-03-2015, 14:46:
Owszem wycena i koszty są wysokie. Zwłaszcza, że audyt sam w sobie ma swój cel. Podstawą jest zapłata za wykonana pracę. Jak to się ma do jakości handlowej produktów? W większości przypadków firmy certyfikujące nie umieszczają na stronach internetowych informacji na temat firm którym wstrzymano certyfikat nawet jak są to duże naruszenia. Sama idea systemów jakości sprowadza się do pieniędzy. Jeśli nie przepuścimy dziś firmy i nie damy certyfikatu to pojawi się następna być może tańsza i wtedy dowiemy się, że taki audyt przeszła. Są firmy które mają certyfikaty których produkty, otoczenie zakładu pozostawia wile do życzenia. Zapytać by warto jakim cudem posiadają certyfikat? Standardy higieniczne nie mają się do rzeczywistości. Odbiorcy jedynie potrzebują dokumentu w postaci papierka.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 822) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH