Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert o finansach spółdzielni mleczarskich

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 10-10-2012, 11:49
Ekspert o finansach spółdzielni mleczarskich
Jan Dworniak/ fot. First Communications

Spółdzielnie mleczarskie stanowią główną gałąź przemysłu rolno-spożywczego w zakresie zaopatrzenia rynku w produkty spożywcze. Przerabiając wyprodukowane przez rolników mleko zapewniają im znaczące źródło dochodów. Ich rozwój i prawidłowe funkcjonowanie jest istotne zarówno w interesie konsumentów, jak i rolników. Nastąpił znaczny wzrost gospodarczy spółdzielni mleczarskich w Polsce - mówił dr inż. Jan Dworniak z Centrum Analiz i Doradztwa Finansowego podczas X Forum Spółdzielczości Mleczarskiej w Rynie.

Przedstawił  badania o zmianach sytuacji ekonomicznej i finansowej spółdzielni mleczarskich w latach 1995-2010. Wynika z nich, iż nastąpił wzrost gospodarczy spółdzielni wyrażający się dynamicznym wzrostem majątku spółdzielni i przychodu ze sprzedaży. W analizowanym okresie lata 1998, 2002, 2008 były kryzysowe i wpłynęły na obniżenie tempa wzrostu. Rok 2007 był natomiast szczególnie korzystny dla rozwoju spółdzielni.

W wyniku urynkowienia gospodarki w 1989 r. i dokonanych zmian w organizacji i działalności spółdzielczości wprowadzonych ustawą z dnia 20 stycznia 1990 r. o zmianach w organizacji i działalności spółdzielczości (Dz. U. z 1990 r. nr 20, poz. 36 z późn. zm.), zniesiono dotacje jako instrument finansowania spółdzielni mleczarskich i innych podmiotów, które w międzyczasie zajęły się przetwórstwem mleka.

Uwolnienie cen na produkty mleczarskie i zniesienie urzędowych cen na mleko w skupie spowodowało, że spółdzielnie mleczarskie muszą z osiągniętych przychodów zapewnić środki na rozwój oraz na zapłatę za mleko rolnikom (producentom mleka). Osiągnięcie na odpowiednim poziomie przychodów uwarunkowane jest produkcją dobrej jakości wyrobów, efektywnością działań marketingowych, skalą ilości przerabianego mleka, racjonalnym ponoszeniem kosztów oraz zapewnieniem kapitałów na rozwój.

Źródłem finansowania majątku spółdzielni są fundusze własne i zobowiązania. Podkreślał, że posiadanie odpowiednich kapitałów decyduje i będzie decydować o wprowadzeniu nowych technologii, unowocześnianiu produkcji, promocji wytwarzanych wyrobów oraz o możliwości przeprowadzania badań marketingowych, które pozwolą lepiej zrozumieć klienta i dostosować produkcję do jego oczekiwań. Pozyskanie kapitałów własnych w spółdzielniach mleczarskich możliwe jest poprzez wypracowywanie odpowiednio wysokich zysków i przeznaczanie ich na fundusz zasobowy, oraz wpłaty członków na podwyższenie udziałów.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 451) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH