REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Ekspert o zmianach w standardach IFS i BRC

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 26-01-2012, 13:46
Ekspert o zmianach w standardach IFS i BRC
Małgorzata Kręcka, Kierownik Sekcji Systemów Zarządzania w Przemyśle Spożywczym TÜV Rheinland Polska

Nowa wersja standardu BRC ma na celu przede wszystkim udoskonalenie procesu przeprowadzania audytów - powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Małgorzata Kręcka, Kierownik Sekcji Systemów Zarządzania w Przemyśle Spożywczym TÜV Rheinland Polska.

REKLAMA

Postanowienia nowej wersji normy BRC mówią o: lepszym rozplanowaniu czasu audytu pomiędzy wizytowaniem zakładu a przeglądem dokumentacji, z naciskiem na audytowanie dobrych praktyk produkcyjnych - tutaj już jasno jest powiedziane, że audytor więcej czasu ma poświęcić na sprawdzenie takich aspektów jak: wdrożenie procedur w zakładzie, nadzór nad szkoleniami pracowników, stosowane praktyki w pracy, warunki pracy i higieny, niż na przegląd dokumentacji, zapewnieniu spójności wyników audytów, tak, aby przyznane oceny rzeczywiście odzwierciedlały standardy zakładów, a także wartościowym, konkretnym raportowaniu wyników audytu.

Ponieważ dotychczas mało przedsiębiorstw korzystało z dobrowolnej opcji poddania się audytowi całkowicie niezapowiedzianemu, w nowym wydaniu standardu wprowadzono dodatkową możliwość wyboru audytu niezapowiedzianego przeprowadzanego w dwóch etapach: 1 część niezapowiedziana obejmująca operacje zakładowe i dobrą praktykę produkcyjną oraz 2 część, którą stanowi audyt zaplanowany obejmujący ocenę dokumentacji systemowej. Firmy, które pomyślnie przejdą audyt niezapowiedziany zostaną wyróżnione oceną A+, B+, C+ w zależności od stopnia spełnienia wymagań.

Jeśli chodzi o same wymagania dla certyfikowanych organizacji, podczas ich przeglądu skupiono się raczej na ich wyjaśnieniu i uproszczeniu, a nie na zmienianiu. Generalnie ilość wymagań została zredukowana, ale poszerzone zostały sekcje standardu dotyczące nadzoru nad ciałami obcymi, utrzymania czystości i higieny oraz alergenów.

Wymagania dotyczące systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności - HACCP w zasadzie nie zostały zmienione. Dodano tylko wymaganie dokumentowania i weryfikowania programów wstępnych. W kwestii audytów wewnętrznych włączono konieczność audytowania procesów i środowiska, w celu zwrócenia uwagi na środowisko, w którym realizowane są procesy. Większą uwagę zwrócono także na monitorowania dostawców surowców i ocenę samych surowców.

W procesie certyfikacji większy nacisk będzie kładziony na identyfikację i eliminowanie źródłowej przyczyny niezgodności wykrytej podczas audytu, a nie tylko na skorygowaniu odkrytego błędu. W przypadku działań korygujących i reklamacji należy określić źródłową przyczynę niezgodności.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • qwertowiec 31-01-2012, 08:54:
Ach te artykuły sponsorowane... Laik widzi, że nie zmieniło się zasadniczo nic. Ludziom z branży pozostanie tylko porechotać nad tą mało subtelną reklamą czy jak kto woli promowaniem siebie :)

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 535) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH