Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert SGGW: Duże mleczarnie nie są już zainteresowane przejmowaniem nierentownych podmiotów

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 05-10-2010, 18:39
Ekspert SGGW: Duże mleczarnie nie są już zainteresowane przejmowaniem nierentownych podmiotów

Zdaniem prezesów największych polskich mleczarni przejmowanie małych zakładów oraz większych, ale walczących z długami lub nienowoczesnych jest po prostu nieopłacalne.

- Prezesi twierdzą, że przejęcie mleczarni w trudnej sytuacji może być jedynie możliwe wtedy kiedy jej produkt jest konkurencyjny lub spełnia wymogi konieczne dla produktu niszowego lub regionalnego - powiedział podczas VIII Forum Spółdzielczości Mleczarskiej w Augustowie dr hab. Michał Pietrzak z SGGW.

W przeprowadzonych przez dr Pietrzaka badań wynika, że nastąpi zmiana w dotychczasowym modelu konsolidacji branży mleczarskiej, polegająca na tym, że spółdzielnie coraz rzadziej będą przejmowały te podmioty, dla których będzie to jedyna szansa na przetrwanie. - Zarządzający spółdzielniami twierdzą, że mleczarnie o zbliżonym potencjale dobrowolnie będą się decydowały na połączenie lub ścisłą współpracę dostrzegając w tym wspólny interes. Respondenci podkreślali również, że fuzje i przejęcia przynoszą największe korzyści, gdy odbywają się na zasadach przyjaznych i uwzględniają interes rolników, pracowników oraz łączących się przedsiębiorstw - wyjaśniał Michał Pietrzak.

Z barier i problemów jakie pojawiły się podczas przeprowadzonych fuzji i przejęć, przedstawiciele mleczarstwa zwracali uwagę na właściwe przygotowanie danej spółdzielni do przeprowadzenia fuzji i przejęcia. Twierdzili, że powierzchowna ocena kandydata do nabycia (tj. brak pogłębionych analiz dotyczących sytuacji finansowej przejmowanej firmy oraz wyceny wartości jej aktywów) a tym samym niewłaściwe przygotowanie spółdzielni do przejęcia nowego podmiotu skutkowało często problemami w kolejnych etapach integracji przedsiębiorstw oraz niekorzystanie wpływało na wyniki finansowe przedsiębiorstwa przejmującego w długim okresie.

Kolejną grupę barier stanowiły przeszkody społeczne, a w tym nieufność menedżerów i załogi przejmowanego zakładu do spółdzielni przejmującej oraz obawa przed zmianami i ich konsekwencjami. Nieznajomość nowych mechanizmów i zasad funkcjonowania spółdzielni oraz strach przed zmianą i jej skutkami (np. bezrobociem) często budził opór i niechęć pracowników oraz zarządzających przejmowanym zakładem, co w efekcie często skutkowało licznymi problemami na etapie uzgadniania warunków przejęcia nowego zakładu.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 346) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH