REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Ekspert SGGW o właściwościach i jakości mleka

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 04-04-2012, 11:01
Ekspert SGGW o właściwościach i jakości mleka

Mleko i produkty mleczne mają podstawowe znaczenia w odżywianiu, głównie ze względu na wapń. Dieta bezmleczna w strefie klimatu umiarkowanego pokrywa jedynie 30 proc. zapotrzebowania na ten pierwiastek, a braki wapnia w organizmie to główna przyczyna osteoporozy, niewłaściwego funkcjonowania systemu nerwowego i mięśni, chorób układu krążenia i innych schorzeń. Ponadto produkty mleczne są bardzo dobrym źródłem białka, tłuszczu, witamin i pozostałych składników mineralnych - mówi dr hab. inż. Antoni Pluta, Zakład Biotechnologii Mleka Katedra Biotechnologii, Mikrobiologii i Oceny Żywności Wydział Nauk o Żywności SGGW w Warszawie.

REKLAMA

Skład i jakość mleka surowego, a także wydajność mleczna (ilość mleka uzyskana od jednej krowy w ciągu roku) zależą od czynników genetycznych, żywieniowych, fizjologicznych i stanu zdrowotnego krowy oraz czynników środowiskowych. Wśród czynników genetycznych największe znaczenie ma rasa krowy, i cechy osobnicze.

Do najbardziej popularnych ras bydła mlecznego w Polsce i na świecie należą: rasa fryzyjska (inaczej czarno-biała), rasa czerwono-biała, jersey i simentalska. Na skład chemiczny mleka największy wpływ mają czynniki żywieniowe. Niedobór energii, białka i związków azotowych w paszy powoduje spadek mleczności, zawartości białka i suchej masy w mleku. Niedobór błonnika w paszy warunkuje zawartość tłuszczu w mleku, a niska zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych skutkuje niską zawartością kwasu oleinowego w tłuszczu mlecznym. Najważniejszymi czynnikami fizjologicznymi są: okres laktacji, wiek krowy oraz odstępy czasowe pomiędzy dojami. Pod koniec okresu laktacji dzienna wydajność mleczna krowy spada, a zawartość poszczególnych składników suchej masy mleka rośnie. Do najważniejszych czynników zdrowotnych należy zaliczyć stany zapalne wymion, tzw. mastitis, które powodują mniejszą zawartość prawie wszystkich składników mleka, przy jednoczesnym wzroście zawartości chlorków, liczby komórek somatycznych i aktywności enzymów w mleku. Do czynników środowiskowych, które wpływają na skład chemiczny mleka należą: gleba, klimat oraz pora roku. Zbyt kwaśne gleby mogą powodować spadek zawartości wapnia w mleku. Optymalna temperatura otoczenia dla krów, z punktu widzenia produkcji mleka, wynosi 10-15°C.

W mleku krowim zawartość suchej masy waha się w zakresie 11-15 proc. (średnio 12,8 proc.). Największy wpływ na wahania tej wartości ma zawartość tłuszczu w mleku. Z różnicy między zawartością suchej masy i zawartością tłuszczu oblicza się zawartość w mleku suchej masy beztłuszczowej, która jest wielkością stosunkowo stałą.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Lucy 06-04-2012, 03:01:
Formuła artykułu zbyt naukowa. Dla przeciętnego zjadacza chleba nie potrzeba az tak szczegółowych faktów naukowych.
Popieram Piotrka - to poprostu fakty. A do drugiego - piszesz poprostu bzdury. Wiem co mówię bo od 1981 roku wciąż zajmuje sie tematami zywności i odżywiania.
  • PIOTREK 05-04-2012, 19:33:
nie-wegetarianin to nie lobby tylko fakty. Nie chodzi o to abyś pił po 10 litrów mleka, tylko spożywał, bo jest bardzo ważne dla naszego organizmu a szczególnie dla małego dziecka. Mleko nie zakwasza organizmu gdybyś nie wiedział. A takie wypowiedzi jak Twoja niczemu nie służą.
  • nie-wegetarianin 05-04-2012, 16:49:
Ot i jeszcze jeden artykuł sponsorowany przez lobby mleczarskie.
Nadmiar mleka jest powodem osteoporozy w naszym klimacie. Zakwaszenie organizmu spowodowane spożywaniem nabiału powoduje wypłukiwanie wapnia z organizmu.
Najlepszym żródłem wapnia są produkty, w których proporcje wapnia do fosforu są jak 1,8:1.
Ale liczy się tylko kasa od mleczarzy. Zdrowie już mniej...

Zobacz wszystkie komentarze (3)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 880) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH