REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Ekspert SGGW: Spółdzielnie mleczarskie rozwijające się organicznie mają wyższą produktywność

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 25-09-2010, 10:06
Ekspert SGGW: Spółdzielnie mleczarskie rozwijające się organicznie mają wyższą produktywność

Z przeprowadzonej analizy wynika, że spółdzielnie rosnące poprzez fuzje i przejęcia wykazują średnio biorąc niższą produktywność aktywów niż spółdzielnie rosnące organicznie - powiedział podczas VIII Forum Mleczarskiego w Augustowie dr hab. Michał Pietrzak z SGGW.

REKLAMA

Niższa produktywność aktywów spółdzielni przejmujących może wynikać ze skokowego (szybkiego) wzrostu aktywów w skutek przejęcia nowego zakładu i znacznie wolniejszej dynamiki produkcji i sprzedaży zaraz po przejęciu, gdyż zwiększenie produkcji w przejętym zakładzie często wiąże się z długotrwałym procesem jego modernizacji i restrukturyzacji. Z drugiej strony znaczącą przewagą spółdzielni rosnących zewnętrznie jest wyższa efektywność płacy, która w przedsiębiorstwach prowadzących fuzje i przejęcia wzrasta - jak można przypuszczać - dzięki wprowadzeniu specjalizacji i zwiększeniu uzbrojenia pracy, a także często dzięki redukcji przerostów zatrudnienia.

Z przeprowadzonych badań wynika, że w latach 1999-2006 spółdzielnie rosnące poprzez fuzje i przejęcia w porównaniu do spółdzielni rosnących organicznie charakteryzowały się średnio biorąc wyższą rentownością. Z drugiej strony spółdzielnie prowadzące wzrost zewnętrzny charakteryzowały się zbliżonym poziomem „spieniężenia" mleka, co spółdzielnie rosnące organicznie, a w konsekwencji oferowały dostawcom mleka podobne korzyści (ceny skupu mleka) jak spółdzielnie rosnące organicznie.

Wykazane wyżej różnice w zakresie przeciętnych wielkości wskaźników ekonomiczno-finansowych między spółdzielniami rosnącymi poprzez fuzje i przejęcia a spółdzielniami rosnącymi organicznie nie przesądzają jednak, że zróżnicowanie to jest efektem odmiennego sposobu zwiększania skali produkcji. Warto zaznaczyć, że spółdzielnie rosnące poprzez fuzje i przejęcia już w okresie wyjściowym charakteryzowały się wyższym poziomem poszczególnych wskaźników (z wyjątkiem produktywności aktywów) w porównaniu do spółdzielni rosnących organicznie, co jest oczywiste biorąc pod uwagę fakt, że przedsiębiorstwa, które podejmują się fuzji i przejęć zazwyczaj posiadają silną pozycję rynkową i dobrą kondycję ekonomiczno-finansową. A zatem w celu bardziej precyzyjnego stwierdzenia, czy zidentyfikowane różnice są efektem odmiennego sposobu zwiększania skali zbadano dynamikę zmian poszczególnych wskaźników w latach 1999-2006.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 587) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH