Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert SGGW: Spółdzielnie mleczarskie rozwijające się organicznie mają wyższą produktywność

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 25-09-2010, 10:06
Ekspert SGGW: Spółdzielnie mleczarskie rozwijające się organicznie mają wyższą produktywność

Z przeprowadzonej analizy wynika, że spółdzielnie rosnące poprzez fuzje i przejęcia wykazują średnio biorąc niższą produktywność aktywów niż spółdzielnie rosnące organicznie - powiedział podczas VIII Forum Mleczarskiego w Augustowie dr hab. Michał Pietrzak z SGGW.

Niższa produktywność aktywów spółdzielni przejmujących może wynikać ze skokowego (szybkiego) wzrostu aktywów w skutek przejęcia nowego zakładu i znacznie wolniejszej dynamiki produkcji i sprzedaży zaraz po przejęciu, gdyż zwiększenie produkcji w przejętym zakładzie często wiąże się z długotrwałym procesem jego modernizacji i restrukturyzacji. Z drugiej strony znaczącą przewagą spółdzielni rosnących zewnętrznie jest wyższa efektywność płacy, która w przedsiębiorstwach prowadzących fuzje i przejęcia wzrasta - jak można przypuszczać - dzięki wprowadzeniu specjalizacji i zwiększeniu uzbrojenia pracy, a także często dzięki redukcji przerostów zatrudnienia.

Z przeprowadzonych badań wynika, że w latach 1999-2006 spółdzielnie rosnące poprzez fuzje i przejęcia w porównaniu do spółdzielni rosnących organicznie charakteryzowały się średnio biorąc wyższą rentownością. Z drugiej strony spółdzielnie prowadzące wzrost zewnętrzny charakteryzowały się zbliżonym poziomem „spieniężenia" mleka, co spółdzielnie rosnące organicznie, a w konsekwencji oferowały dostawcom mleka podobne korzyści (ceny skupu mleka) jak spółdzielnie rosnące organicznie.

Wykazane wyżej różnice w zakresie przeciętnych wielkości wskaźników ekonomiczno-finansowych między spółdzielniami rosnącymi poprzez fuzje i przejęcia a spółdzielniami rosnącymi organicznie nie przesądzają jednak, że zróżnicowanie to jest efektem odmiennego sposobu zwiększania skali produkcji. Warto zaznaczyć, że spółdzielnie rosnące poprzez fuzje i przejęcia już w okresie wyjściowym charakteryzowały się wyższym poziomem poszczególnych wskaźników (z wyjątkiem produktywności aktywów) w porównaniu do spółdzielni rosnących organicznie, co jest oczywiste biorąc pod uwagę fakt, że przedsiębiorstwa, które podejmują się fuzji i przejęć zazwyczaj posiadają silną pozycję rynkową i dobrą kondycję ekonomiczno-finansową. A zatem w celu bardziej precyzyjnego stwierdzenia, czy zidentyfikowane różnice są efektem odmiennego sposobu zwiększania skali zbadano dynamikę zmian poszczególnych wskaźników w latach 1999-2006.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 733) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH