Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert: Utrzymuje się trend certyfikacji zgodnie z ISO 9001 i HACCP

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 27-01-2012, 11:24
Ekspert: Utrzymuje się trend certyfikacji zgodnie z ISO 9001 i HACCP
Mieczysław Obiedziński, manager TÜV SÜD Akademia oraz Food Business Service Auditor TÜV

W obecnym momencie nadal obserwujemy trend w utrzymaniu certyfikacji zgodnie z ISO 9001 oraz HACCP- optymalne rozwiązanie odnośnie podejścia procesowego w firmie (ISO 9001) oraz realizacji bezpiecznego wyrobu (HACCP) - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Mieczysław Marek Obiedziński, manager TÜV SÜD Akademia oraz Food Business Service Auditor TÜV.

Widzimy coraz większe zapotrzebowanie na certyfikację zgodnie z wymaganiami ISO 22000, która łączy wymagania systemowe, HACCP oraz GMP/GHP. Z uwagi na współpracę z sieciami handlowymi coraz więcej firm certyfikuje swoje systemy na zgodność z wymaganiami BRC Food  oraz IFS Food. Wiele firm obecne certyfikuje zintegrowane systemy zarządzania nie tylko w zakresie bezpieczeństwa żywności, ale ochrony środowiska ISO 14001, bezpieczeństwa i higieny pracy OHSAS 18001 czy zarządzania energią EN 16001/ISO 50001.

Wśród najbardziej popularnych certyfikowanych systemów zarządzania w branży spożywczej wymienić można: ISO 9001, HACCP, ISO 22000, Standardy IFS Food i BRC Food.

Nowe wersje nie zawierają zmian rewolucyjnych. Jednak zmiany wymagań, choć ewolucyjne, dotyczą wielu aspektów danego standardu i konieczność przeglądu z strony organizacji swojego systemu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • qwertowiec 31-01-2012, 18:25:
Pocięty artykuł ląduje jako kilka i tak się kończy, że najpierw mamy coś o trendach, a następnie na koniec o zmianach w "czymś"... Wygląda na to że chodzi o zmiany w standardach ale głowy nie dam. Zakładam, że chodzi o zmiany w BRC - otóż są one tak wielu aspektów jak twierdzi pan Obiedziński, że oficjalne porównanie wersji 5 i 6 ma całe potworne 8 stron. A z tego de fact 4 bo pierwsza połowa to standardowe zapisy o co chodzi w BRC... Jak już się reklamować, to z głową, a nie na zasadzie byle było i miało naszą nazwę :)

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 780) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH