Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert: W branży mleczarskiej trzeba bacznie pilnować terminu przydatności do spożycia

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 22-09-2011, 11:27
Ekspert: W branży mleczarskiej trzeba bacznie pilnować terminu przydatności do spożycia
Adam Adamczyk, architekt rozwiązań biznesowych SAP

Wyzwaniem dla firm z branży mleczarskiej czy mięsnej jest przydatność do spożycia - tu specjalne optymalizatory pomagają kontrolować stan zapasów w sieci logistycznej z uwzględnieniem krótkiego cyklu przydatności i odpowiednio planować produkcję wyrobów o różnych stopniach przetworzenia - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Adam Adamczyk, architekt rozwiązań biznesowych SAP.

Wśród najczęściej spotykanych, typowych obszarów produkcji spożywczej, w których optymalizacja przynosi wymierne efekty w krótkim czasie, należy wymienić m.in. optymalizacje przepływu materiałów. W firmach wielozakładowych, gdzie ten sam produkt jest produkowany w kilku różnych lokalizacjach, należy tak zaplanować dostawy materiałów i surowców, aby koszty i czas transportu do poszczególnych lokalizacji były jak najniższe, przy jednoczesnym terminowym wykonaniu produkcji pod zapotrzebowanie klientów - mówi Adam Adamczyk.

Analogicznie można zoptymalizować dystrybucję wyrobów gotowych. - Tak planować produkcję w poszczególnych zakładach, aby obniżyć koszty dostaw do rozproszonych geograficznie odbiorców. Wiodące światowe firmy stosują optymalizatory w centralnym biurze obsługi klienta, do którego wpływają wszystkie zamówienia. Optymalizator od razu je przetwarza i wskazuje najbardziej efektywny sposób realizacji. Przyjmując, że w większych firmach takich zamówień może być kilkaset lub nawet kilka tysięcy dziennie, optymalizacja przynosi znaczne oszczędności - mówi architekt rozwiązań biznesowych SAP.

- Kolejnym przykładem jest optymalizacja przebiegu procesu produkcji według zużycia energii, tak aby najbardziej energochłonne procesy produkcyjne odbywały się o takiej porze dnia lub nocy, kiedy obowiązuje niższa taryfa - dodaje.

Odpowiedni optymalizator pomaga również tak zorganizować czasy przezbrojeń, aby przerwy pomiędzy produkcją poszczególnych asortymentów były jak najkrótsze i aby odpowiednio zaspokoić oczekiwania klientów.

Kolejnym polem optymalizacji jest odpowiednie wykorzystanie umiejętności pracowników. Chodzi o takie dopasowanie pracy ludzi o określonych kwalifikacjach, aby efektywnie obsłużyli cały proces produkcyjny, z uwzględnieniem jego poszczególnych etapów oraz zmian asortymentów.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 228) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH