REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Ekspert: W ciągu dekady ceny produktów mleczarskich mogą wzrosnąć do 40 proc.

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 08-11-2011, 14:23
Ekspert: W ciągu dekady ceny produktów mleczarskich mogą wzrosnąć do 40 proc.
Jadwiga Seremak-Bulge / fot. żelaznastudio

Prognoza OECD-FAO przewiduje, że w latach 2010-2019 światowe ceny przetworów mlecznych będą średnio o 15-40 proc. wyższe niż w dekadzie poprzedzającej ich ostry wzrost w latach 2007/08, a rynek mleka będzie jednym z najszybciej rozwijających się rynków rolno-spożywczych analizowanych w raporcie OECD-FAO - wynika z referatu Jadwigi Seremak-Bulge wygłoszonego podczas IX Forum Spółdzielczości Mleczarskiej w Augustowie.

REKLAMA

Najszybciej będą rosły ceny masła w dużej mierze pod wpływem znacznie wyższych cen tłuszczów roślinnych, których zużycie, zwłaszcza do produkcji biopaliw, szybko rośnie. Najwolniej tak jak dotychczas będą rosły ceny serów.

W reakcji na wysokie ceny i rosnący popyt światowa produkcja mleka do 2019 r. wzrastać będzie o 2,1 proc. średnio w roku i w 2019 r. będzie o 170 mln t większa niż w latach 2007-2009. Ogromna większość zwiększonej produkcji mleka (ponad 80 proc.) wyprodukowana zostanie w krajach rozwijających się. Światowa produkcja pełnego mleka w proszku (PMP) zwiększy się w tym czasie o 31 proc., masła o 28 proc., serów o 20 proc., a chudego mleka w proszku (OMP) tylko o 9 proc.

Handel międzynarodowy przetworami mlecznymi będzie rósł wolniej niż produkcja mleka, w rezultacie udział obrotów handlowych przetworami mlecznymi w produkcji mleka zmniejszy się do 6 proc. Będzie to wynikiem przede wszystkim szybkiego rozwoju produkcji i konsumpcji świeżych przetworów mlecznych w krajach rozwijających się. W porównaniu z okresem wcześniejszym wzrośnie światowy eksport serów i PMP (o 14 proc.) oraz OMP (o 6 proc.). Zmaleje natomiast eksport masła (o 4 proc.).

Podstawą rozwoju cen będzie powrót gospodarki światowej na ścieżkę rozwoju oraz wzrost liczebności mieszkańców o ponad 10 proc. do około 7,5 mld w 2020 r. Ceny nominalne przetworów mlecznych w dekadzie 2010-2019 powinny rosnąć średnio w roku o 2 proc., z powodu większego popytu oraz wyższych kosztów produkcji. W wyrażeniu realnym ceny przetworów mlecznych powracać będą do poziomu porównywalnego z latami poprzedzającymi hossę z lat 2007/08.

Wyższe prawdopodobnie będą tylko ceny masła głównie ze względu na znaczny wzrost cen tłuszczów roślinnych, ale również ze względu na mniejszy eksport masła przez UE i USA. Nowi eksporterzy koncentrować się będą przede wszystkim na łatwiejszym eksporcie proszku mlecznego, bowiem eksport masła jest trudniejszy i bardziej wymagający co do warunków transportu.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 819) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH