Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert: W UE najbardziej opłacalna jest produkcja serów, masła i serwatki

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 30-09-2011, 12:36
Ekspert: W UE najbardziej opłacalna jest produkcja serów, masła i serwatki

W UE obecnie największą opłacalności produkcji charakteryzuje się sery, masło i serwatkę - mówiła podczas IX Forum Spółdzielczości Mleczarskiej Ewa Domańska, naczelnik Wydziału Mleczarstwa Departamentu Rynków Rolnych Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Na światowych rynkach finansowych od stycznia 2011 r. utrzymuje się spadkowa tendencja wartości dolara w stosunku do euro (zmiana z poziomu 1,2903 USD/EUR w dniu 10.01.2011 r. do poziomu 1,4461 USD/EUR w dniu 05.07.2011 r.).

Na rynku światowym obserwuje się nadal bardzo wysokie ceny masła: 4.725 USD/t w Oceanii oraz 4.480 USD/t w USA. Ceny unijnego masła oferowanego w eksporcie są jeszcze wyższe (5.580 USD/t), w związku z czym masło amerykańskie lub pochodzące z Oceanii jest zdecydowanie bardziej konkurencyjne. Do niedawna podobna sytuacja obserwowana była w przypadku sera cheddar. Obecnie ceny unijnego sera cheddar, z uwagi na bardzo wysoki wzrost cen sera w USA, utrzymują się na bardziej wyrównanym poziomie w stosunku do cen amerykańskich i Oceanii. W przypadku OMP należy zauważyć, że aktualnie Unia Europejska jest oferentem zdecydowanie najtańszego odtłuszczonego mleka w proszku . W przypadku PMP zaobserwowano w ostatnim czasie załamanie się cen tego produktu pochodzącego z Oceanii, w związku z czym jest teraz ono najbardziej konkurencyjne. PMP pochodzące z USA jest najdroższe.

Od połowy maja 2011 r. obserwowano względną stabilność cen podstawowych przetworów mlecznych w UE. Pod koniec maja br. wzrosły znacząco ceny OMP, od czerwca obserwuje się spadek cen OMP. Ceny OMP nadal kształtują się na dobrym poziomie, który znacznie przewyższa minimalny poziom opłacalności wyznaczony przez ceny interwencyjne.

Do połowy maja 2011 r. obserwowano względną stabilność cen podstawowych przetworów mlecznych w UE. Pod koniec maja br. wzrosły znacząco ceny OMP, od czerwca obserwuje się spadek cen OMP. Ceny OMP nadal kształtują się na dobrym poziomie, który znacznie przewyższa minimalny poziom opłacalności wyznaczony przez ceny interwencyjne. Jednocześnie obserwuje się duże wahania cen masła, którego poziom cen jest zbliżony do najwyższego poziomu z 2007 r.; w przypadku dalszego wzrostu cen masła należy oczekiwać, że zmienią się zachowania konsumentów, którzy zaczną zastępować masło innymi tłuszczami.

Ceny pełnego mleka w proszku spadły, ale ceny się stabilizują, a ceny serów są dość stabilne. Ceny pełnego mleka w proszku nieznacznie spadły, ale sytuacja się stabilizuje. Odnotowano bardzo wysoki wzrost cen sera Cheddar. W UE obecnie największą opłacalności produkcji charakteryzuje się sery, masło i serwatkę - podsumowała Ewa Domańska.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 467) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH