REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Ekspert: Zmienia się struktura eksportu mleczarskiego

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 26-06-2012, 12:30
Ekspert: Zmienia się struktura eksportu mleczarskiego

Jeszcze kilka lat temu głównym produktem eksportowym było mleko w proszku, obecnie jest to masło i sery. Znakomitym rynkiem eksportowym mogą okazać się Chiny - powiedział w rozmowie z serwisem portalspożywczy.pl dr inż. Jarosław Kowalik, Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie.

REKLAMA

Podkreśla, że Chiny to kraj, który zaczyna nabierać nawyków żywieniowych z Europy i „uczy" się spożywać produkty nabiałowe. - Jeszcze 25 lat temu mleko krowie nie było tam znane. Zatem od właściwej promocji produktów mleczarskich w tym kraju zależeć może sukces eksportowy dużych producentów serów, mleka w proszku i masła - uważa dr Kowalik.

- Dodatkową szansą ekspansji produktów masowych jest to, że zmodernizowane zakłady w Polsce mają coraz większe możliwości produkcyjne, szczególnie serów świeżych niedojrzewających i twarogów, ze względu na ich higieniczną i zautomatyzowaną technikę pakowania w atmosferze gazów obojętnych, która wydłużyła do kilku tygodni termin przydatności do spożycia - mówi Jarosław Kowalik. Według FAMMU/FAPA, eksport serów w 2011 roku wyniósł ponad 150 tys. ton przy wyższej cenie niż w roku 2010.

W ubiegłym roku, jak podaje KZSM, wartość sprzedaży w sektorze mleczarskim wyniosła ok.26,5 mld zł. Od momentu wejścia Polski do UE wartość naszego eksportu wzrosła prawie 4 krotnie co stanowi ok. 1,35 mld euro. Taki stan rzeczy wpływa na pewno korzystnie na kondycję polskiego mleczarstwa.

Według spisu rolnego (dane GUS), w 2010 roku nastąpiła bardzo mocna koncentracja w produkcji mleka. Na przestrzeni poprzednich 8 lat liczba producentów mleka obniżyła się prawie o połowę do 45,9 tys. W latach 2007-2010 nastąpił o 5 proc. wzrost liczby gospodarstw ze stadem 10-49 krów a produkcja mleka na jedno gospodarstwo wzrosła dwukrotnie (do ok. 26 tys. l/rok). Rok 2011 był etapem, w którym pogłowie bydła mlecznego w Polsce wykazywało ciągłą tendencję spadkową (w 2007 roku z 2677 tys. do 2466 tys. sztuk w 2011(GUS)). Nadal połowa gospodarstw posiada stada liczące 2-3 krowy, więc w tym zakresie czeka jeszcze wiele zmian. Wydajność „polskich" krów wynosi obecnie ok. 5000 litrów przy wzroście ponad 500 litrów w latach 2006-2011. Powyższe zmiany wskazują na ciągłą koncentrację produkcji mleka i rezygnację małych producentów ze względu na brak opłacalności.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • ćwierć inteligient 05-11-2012, 21:52:
mleczarnio w Olsztynie przeszła konsolidację Panie MAGISZCZE....
  • mgr 27-06-2012, 07:00:

A co się stało z waszo mleczarnio w Olsztynie że jej nie ma Panowie profesorzy ?

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 743) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH