REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Eksport przetworów mleczarskich wzrósł o 14 proc. w I kw. 2011r.

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 04-06-2011, 13:53
Eksport przetworów mleczarskich wzrósł o 14 proc. w I kw. 2011r.

I kwartał bieżącego roku to kontynuacja ożywienia handlu mleczarskiego w Polsce. Wartość wywozu w każdym z trzech miesięcy była wyższa niż w 2010 roku - informuje FAMMU/FAPA.

REKLAMA

W omawianym okresie na unijnym rynku mleczarskim, który pozostał głównym kierunkiem wywozu nabiału z Polski, a także na rynkach międzynarodowych, trwała zdecydowana poprawa koniunktury. Zwyżkowały ceny skupu mleka i notowania produktów mleczarskich, popyt światowy cały czas się poprawiał.

W I kwartale 2011 roku polskie artykuły mleczarskie sprzedawano po znacznie wyższych cenach niż w analogicznym okresie ubiegłego roku, o czym świadczy 22% spadek wolumenu wywozu (do 151,8 tys. ton) przy wyraźnym wzroście wartości (278,9 mln EUR wobec 244,5 mln EUR odnotowanych w 2010 roku). W ciągu pierwszych trzech miesięcy bieżącego roku, pomimo 1,6% spadku wartości (do 90,6 mln EUR wobec 92,1 mln EUR odnotowanych w I kw. 2010 roku) najważniejszą pozycją polskiego eksportu pozostały sery i twarogi, zmalała jednak ich rola w eksporcie nabiału i ich wartościowy udział w całym wywozie przetworów mlecznych spadł do 32,5% wobec 37,7% w analogicznym okresie ubiegłego roku.

Na drugim miejscu pozostało mleko w proszku, głównie odtłuszczone (OMP), z którego eksportu uzyskano przychody aż o 67 proc. wyższe niż rok wcześniej (25,6 mln EUR). Duży wpływ na taką zwyżkę miał tutaj znaczący wzrost eksportu tego przetworu mlecznego do Algierii, w I kwartale br. wywieziono tam OMP o łącznej wartości 18,14 mln EUR wobec 0,56 mln EUR uzyskanych w 2010 roku. O 68% mniejsza była ilość wysłanego za granicę płynnego mleka i śmietany (20,3 tys. ton), wpływy z tego tytułu spadły o 26% do wartości 24,8 mln EUR. Wartość eksportu jogurtów, kefirów itp. wyrobów spadła o około 2% (wolumen o 6,2%) i osiągnęła poziom 32,1 mln EUR (31,5 tys. ton).

W I kwartale br. zdecydowanie największy wzrost odnotowano w eksporcie masła - jego tonaż wzrósł o ponad 64 proc., a wartość była ponad dwukrotnie wyższa niż w analogicznym okresie roku 2010. Także lody śmietankowe były wywożone w większej ilości niż w 2010 roku. Wartość eksportu tych produktów po pierwszych trzech miesiącach 2011 roku (5,7 mln EUR) była o 8% wyższa niż przed rokiem przy 9,6 proc. wzroście wolumenu (do 5,7 tys. ton).

Tempo wzrostu eksportu mleczarskiego było znacznie wyższe niż dynamika łącznego wywozu rolno-spożywczego (+14% przy 6,5% zwyżce eksportu artykułów rolno-spożywczych), przez co wzrosła rola nabiału w łącznym wywozie spożywczym (udział 8,9% wobec 8,3% przed rokiem).

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 459) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH