REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Embargo nie było kluczowym powodem pogorszenia w branży mleczarskiej

  • Autor: BW, portalspozywczy.pl
  • Data: 28-07-2015, 15:25
Embargo nie było kluczowym powodem pogorszenia w branży mleczarskiej

Po wcześniejszym dynamicznym okresie wzrostów eksportu artykułów mlecznych, branża zanotowała spadek w całym 2014 r. Jednak embargo nałożone w sierpniu 2014 r. przez Rosję było tylko dodatkowym, a nie kluczowym czynnikiem powodującym obniżki cen i nie zmieniło diametralnie sytuacji na rynku mleka.

REKLAMA

Z raportu Banku BGŻ BNP Paribas „Wpływ ograniczeń handlowych wprowadzonych przez Rosję na sektor rolno-spożywczy w Polsce” wynika, że jeszcze w okresie styczeń-lipiec 2014 r. wartość polskiego eksportu przetworów mleczarskich była o ponad 20 proc. wyższa niż rok wcześniej.  

W okresie sierpień-grudzień 2014 r. (po wprowadzeniu embargo przez Rosję w sierpniu 2014 r.) spadek wyniósł ponad 5 proc. w stosunku do analogicznego okresu 2013 r. Do spadku eksportu przyczyniły się również obniżki cen większości artykułów mlecznych, a także duży spadek wolumenu eksportu serów.

Spadek eksportu artykułów mlecznych pogłębił się znacznie w pierwszym kwartale 2015 r. i wyniósł  20 proc. w stosunku do trzech pierwszych miesięcy ubiegłego roku.

- Embargo tylko pogłębiło, ale nie wywołało spadek cen, bo ceny mleka i przetworów mleczarskich pozostawały w tendencji spadkowej od początku 2014 roku – mówi Anna Kitala, analityk rynków rolnych BGŻ BNP Paribas.

Podkreśla, że w trendzie spadkowym  od stycznia 2014 r. pozostawały nie tylko krajowe, ale też globalne ceny zbytu przetworów mleczarskich. Była to odpowiedź na zmiany zachodzące na rynku światowym – dynamiczny przyrost produkcji mleka w regionach należących do czołówki eksporterów przetworów mleczarskich i rosnący wolniej od oczekiwań popyt importowy (szczególnie ze strony Chin).

- Sery potaniały w mniejszym stopniu niż np. mleka w proszku – mówi Kitala.

W 2014 r. masło i sery dojrzewające potaniały średnio o 25 proc., odtłuszczone mleko w proszku o 40 proc., zaś mleko w skupie o 20 proc. Te dane pokazują, że embargo było tylko dodatkowym, a nie kluczowym czynnikiem powodującym obniżki cen i nie zmieniło diametralnie sytuacji na rynku mleka.

Od sierpnia do grudnia 2014 roku największe spadki odnotowano w przypadku mleka w proszku, co związane było z silnym wzrostem produkcji odtłuszczonego mleka w proszku (m.in. w UE i na świecie).

Od sierpnia 2014 roku zaczęto ograniczać produkcję serów. Rosła natomiast produkcja odtłuszczonego mleka w proszku, które później eksportowano do Afryki Północnej i Azji Południowo-Wschodniej.

- Utratę rynku rosyjskiego starano się zastąpić innymi rynkami takimi jak np. Irak, Arabia Saudyjska, Białoruś, ale nie udało się skompensować całego spadku – mówi Anna Kitala.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • biedronka 01-08-2015, 11:51:
jest to oczywiste że nie było, ponieważ głównym powodem pogorszenia się w branży mleczarskiej są sieci handlowe

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 952) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH