Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

FAO: Wzrost światowych cen żywności, przetwory mleczne stabilnie

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 18-11-2013, 13:54
FAO: Wzrost światowych cen żywności, przetwory mleczne stabilnie

Od maju 2013 roku, kiedy to obserwowano dynamiczne spadki cen przetworów mlecznych w skali światowej indeks cen żywności FAO również zaczął zniżkować. W sierpniu i wrześniu obserwowano wzrost cen przetworów mlecznych, jednak spadkowy trend indeksu cen żywności nie został odwrócony - informuje FAMMU/FAPA.

Zwyżkę przyniósł dopiero październik. W ubiegłym miesiącu indeks ten był o 1,32% wyższy niż we wrześniu. Wpływ na zaobserwowany wzrost, w największej mierze miała 7,4% zwyżka cen cukru, podczas gdy indeksy pozostałych grup produktów żywnościowych zwyżkowały mniej dynamicznie. Obserwowana w ubiegłym miesiącu zwyżka cen cukru wynika głównie z niekorzystnych warunków atmosferycznych utrudniających zbiory w centralno-południowym regionie Brazylii, która jest największym producentem i eksporterem cukru na świecie. Ponadto pożar, który pochłonął znaczną część zapasów w porcie Santos w Brazylii dodatkowo pogłębił wzrost cen.

1% zwyżka notowań indeksu cen zbóż nastąpił na skutek wzrostu światowych cen pszenicy w związku z wzmożonym popytem importowym i pogarszającymi się perspektywami dla produkcji w Argentynie. Ponadto ceny ryżu po wyraźnym spadku we wrześniu wzrosły nieznacznie w październiku.

Indeks olejów roślinnych wzrósł o 2% co związane było z 5% zwyżką cen oleju palmowego (który osiągnął najwyższą cenę od 13 miesięcy) głównie na skutek niższej niż przewidywano produkcji w Azji południowo-wschodniej i przez wzmożony popyt importowy. Dynamikę zwyżki cen indeksu olejów roślinnych wyhamował natomiast spadek cen oleju sojowego w związku z perspektywami większych dostaw soi w bieżącym sezonie. Najmniej dynamiczną zwyżkę w ubiegłym miesiącu odnotowano w przypadku indeksu cen mięsa FAO (+0,15%).

Na taki stan rzeczy wpłynął wzrost cen wołowiny i mięsa owczego (na skutek ograniczonych dostaw eksportowych) przy spadku cen drobiu i wieprzowiny w związku z niższymi cenami pasz. W ubiegłym miesiącu, indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 205,8 punktu, i był o 5,28% niższy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku kiedy to znalazł się na poziomie 217,3 punktu. Średnia wartość tego indeksu za 10 miesięcy bieżącego roku jest o 1,21% niższa niż w analogicznym okresie 2012 r. Indeks cen przetworów mlecznych FAO w październiku zwiększył się o 0,42% w stosunku do jego poziomu z sierpnia i osiągnął wartość 252,1 punktu. Na minimalną zwyżkę wpłynął silny popyt na pełnotłuste mleko w proszku (zwłaszcza z Chin), a także wzrost cen masła, podczas gdy ceny odtłuszczonego mleka w proszku zniżkowały, a w przypadku serów było
stabilnie.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 724) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH