REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

FAO: Znacznie spadły ceny produktów mlecznych

  • Autor: PAP
  • Data: 18-05-2015, 18:23
FAO: Znacznie spadły ceny produktów mlecznych

W kwietniu br. indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 171 punktów i znajdował się na najniższym poziomie od czerwca 2010 roku. Ponownie potaniały przetwory mleczne, są one o ok. 30 proc. tańsze niż rok temu. Spadły też ceny zbóż, cukru i olejów roślinnych.

REKLAMA

Indeks FAO (Organizacji Narodów Zjednoczonych ds wyżywienia) był o niemal 19,2 proc. niższy niż w analogicznym okresie 2014 roku, kiedy to osiągnął poziom 211,5 punktu i o 1,21 proc. niższy niż w marcu 2015 r. Jest to już trzynasty spadek z rzędu w ujęciu miesięcznym, a ostatnio tak długa tendencja zniżkowa odnotowana była pod koniec lat 90. - informuje Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA).

W ocenie ekspertów, spadek indeksu związany jest przede wszystkim z dużą dostępnością krajów do większości towarów. W kwietniu szczególnie dynamicznie spadły ceny mleka i przetworów mlecznych, łagodniej zniżkowały ceny zbóż, cukru i olejów roślinnych, a w przypadku mięs odnotowano pierwszy od ośmiu miesięcy wzrost.

Indeks cen przetworów mlecznych FAO w kwietniu osiągnął pułap o 6,74 proc. niższy w stosunku do jego poziomu z marca i wynosił 172,4 punktu, co oznacza ponowny trend spadkowy po zaledwie dwóch miesiącach zwyżek. Najbardziej dynamicznie spadły ceny pełnotłustego i odtłuszczonego mleka w proszku i masła. Powrót spadkowej tendencji jest spowodowany zniesieniem kwotowania produkcji mleka w UE - uważają analitycy. Od kwietnia po raz pierwszy od 1984 r. nie ma limitów produkcyjnych i jest oczekiwanie na zwiększenie dostaw eksportowych. Ponadto spadki cen napędza dodatkowo niepewność co do popytu na artykuły mleczarskie z Chin oraz rosyjskie embargo m.in. na produkty mleczne.

Wartość indeksu cen przetworów mlecznych była w kwietniu 2015 roku na poziomie o ponad 31 proc. niższym niż w analogicznym okresie 2014 r. Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za pierwsze 4 miesiące 2015 r. osiągnęła poziom 178,23 punktu i była o prawie 33 proc. niższa niż w analogicznym okresie 2014 roku.

Do spadku ceny cukru (o - 1,3 proc.) przyczyniły się m.in. doniesienia o wyższych niż oczekiwano zbiorach trzciny cukrowej w Brazylii, która jest głównym światowym producentem i eksporterem cukru. Ponadto zniżki cen cukru w skali światowej są spowodowane osłabieniem waluty brazylijskiej względem amerykańskiego dolara. Na spadek cen ma także wpływ wyższa produkcja cukru w Indiach i zapowiedź podniesienie ceł importowych z 25 proc. do 40 proc.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 986) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH