REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Frakcjonowanie serwatki to przyszłość przetwórstwa mleka

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 18-07-2016, 10:50
Frakcjonowanie serwatki to przyszłość przetwórstwa mleka
Andrzej Grabowski /fot. PTWP

Idziemy w kierunku mocnych innowacji. W zakładzie w Lidzbarku Warmińskim, gdzie przerabiamy 3 miliony litrów serwatki, to jest dopiero połowa jego możliwości. To pierwszy etap. Drugi etap będzie ukończony najdalej za rok. Już jest wszystko przygotowane, tylko trzeba zainstalować drugą linię technologiczną - powiedział w rozmowie z serwisem portalspożywczy.pl Andrzej Grabowski, przewodniczący Rady Nadzorczej Grupy Polmlek.

REKLAMA

Podkreśla, że przerób serwatki jest skierowany w kierunku potrzeb sportu i farmacji. - Frakcjonujemy tam laktozę i białka serwatkowe. Chcemy z czasem głębiej wejść w rozdzielanie poszczególnych frakcji, ale to przed nami. Myślę, że będziemy to robić za 2-3 lata – mówi Andrzej Grabowski.

Zaznacza, że w Lidzbarku Warmińskim Polmlek zatrudnił dodatkowo 100 osób, chociaż przy samej produkcji pracują zaledwie dwie osoby na danej zmianie. Pozostałe są zatrudnione przy transporcie czy obsłudze około zakładu. - W samym zakładzie jest ścisły zakaz wstępu człowieka. Produkujemy tam odżywki dla dzieci i higiena musi być zachowana na najwyższym poziomie. Sam zakład jest niesłychanie zaawansowany – mówi współwłaściciel Polmleku.

Zapytany, czego się Polmlek spodziewa to tej inwestycji, powiedział, iż firma wiąże z tym bardzo duże nadzieje. - Już produkcja z pierwszej połowy zakładu powinna nam dać siłę i rozpęd do dalszego rozwoju całej firmy, do sfinansowania drugiej połówki zakładu, a także lepsze spieniężanie produktów – mówi Grabowski.

Twierdzi, iż laktoza czy białka mają zdecydowanie lepsze spieniężanie niż mleko w proszku czy serwatka. Ale liczy się również rozwój poprzez głębokie technologie. - Nasze dzisiejsze społeczeństwo potrzebuje produktów bardzo nowoczesnych, a ten zakład i ta inwestycje jest naszą odpowiedzią na te potrzeby. Mamy już zapytania z USA czy Japonii. Frakcjonowanie serwatki to przyszłość przetwórstwa mleka – mówi Andrzej Grabowski. Dodaje równocześnie, że zakład w Lidzbarku Warmińskim ma możliwość produkcji mleka w proszku, gdyby była taka koniunktura na rynku.

Grupa Polmlek zatrudnia obecnie trzy tysiące osób. Łącznie z Fortuną ma 9 zakładów. Podmioty należące do Grupy Polmlek działają w sektorze mleczarskim, obejmującym głównie przetwórstwo mleka, produkcję serów i twarogów, masła, śmietany, a także jogurtów. Głównymi udziałowcami, a zarazem twórcami Grupy są osoby prywatne reprezentujące kapitał polski: Andrzej Grabowski oraz Jerzy Borucki. Centrala Grupy znajduje się w Pułtusku.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 533) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH