Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partnerzy serwisu

partner serwisu partner serwisu partner serwisu
Mleko

Frakcjonowanie serwatki to przyszłość przetwórstwa mleka

Idziemy w kierunku mocnych innowacji. W zakładzie w Lidzbarku Warmińskim, gdzie przerabiamy 3 miliony litrów serwatki, to jest dopiero połowa jego możliwości. To pierwszy etap. Drugi etap będzie ukończony najdalej za rok. Już jest wszystko przygotowane, tylko trzeba zainstalować drugą linię technologiczną - powiedział w rozmowie z serwisem portalspożywczy.pl Andrzej Grabowski, przewodniczący Rady Nadzorczej Grupy Polmlek.

Frakcjonowanie serwatki to przyszłość przetwórstwa mleka
Andrzej Grabowski /fot. PTWP

Podkreśla, że przerób serwatki jest skierowany w kierunku potrzeb sportu i farmacji. - Frakcjonujemy tam laktozę i białka serwatkowe. Chcemy z czasem głębiej wejść w rozdzielanie poszczególnych frakcji, ale to przed nami. Myślę, że będziemy to robić za 2-3 lata – mówi Andrzej Grabowski.

Zaznacza, że w Lidzbarku Warmińskim Polmlek zatrudnił dodatkowo 100 osób, chociaż przy samej produkcji pracują zaledwie dwie osoby na danej zmianie. Pozostałe są zatrudnione przy transporcie czy obsłudze około zakładu. - W samym zakładzie jest ścisły zakaz wstępu człowieka. Produkujemy tam odżywki dla dzieci i higiena musi być zachowana na najwyższym poziomie. Sam zakład jest niesłychanie zaawansowany – mówi współwłaściciel Polmleku.

Zapytany, czego się Polmlek spodziewa to tej inwestycji, powiedział, iż firma wiąże z tym bardzo duże nadzieje. - Już produkcja z pierwszej połowy zakładu powinna nam dać siłę i rozpęd do dalszego rozwoju całej firmy, do sfinansowania drugiej połówki zakładu, a także lepsze spieniężanie produktów – mówi Grabowski.

Twierdzi, iż laktoza czy białka mają zdecydowanie lepsze spieniężanie niż mleko w proszku czy serwatka. Ale liczy się również rozwój poprzez głębokie technologie. - Nasze dzisiejsze społeczeństwo potrzebuje produktów bardzo nowoczesnych, a ten zakład i ta inwestycje jest naszą odpowiedzią na te potrzeby. Mamy już zapytania z USA czy Japonii. Frakcjonowanie serwatki to przyszłość przetwórstwa mleka – mówi Andrzej Grabowski. Dodaje równocześnie, że zakład w Lidzbarku Warmińskim ma możliwość produkcji mleka w proszku, gdyby była taka koniunktura na rynku.

Grupa Polmlek zatrudnia obecnie trzy tysiące osób. Łącznie z Fortuną ma 9 zakładów. Podmioty należące do Grupy Polmlek działają w sektorze mleczarskim, obejmującym głównie przetwórstwo mleka, produkcję serów i twarogów, masła, śmietany, a także jogurtów. Głównymi udziałowcami, a zarazem twórcami Grupy są osoby prywatne reprezentujące kapitał polski: Andrzej Grabowski oraz Jerzy Borucki. Centrala Grupy znajduje się w Pułtusku.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Andrzej Grabowski RSS ALERT    /    Polmlek RSS ALERT    /    serwatka RSS ALERT    /    frakcjonowanie serwatki RSS ALERT    /    inwestycje Polmleku RSS ALERT    /    zakład Polmleku w Lidzbarku Warmińskim RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 52.91.245.237
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.