Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mleko

FRSiH 2018: W mleczarstwie jedna innowacja pociąga kolejne

Dużo mówi się o mleku bezlaktozowym. Teraz pomyślmy, że to mleko musimy wysuszyć. To już jest innowacja – powiedział prof. dr hab. Andrzej Babuchowski, Prezes Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego w czasie debaty Mleczarnie w pogoni za trendami podczas XI Forum Rynku Spożywczego i Handlu.

FRSiH 2018: W mleczarstwie jedna innowacja pociąga kolejne
Andrzej Babuchowski /fot.PTWP

- Wysuszenie mleka bez laktozy, czyli z rozłożeniem jest na glukozę i galaktozę jest niezwykle ciężkim procesem, bowiem zachowuje się zupełnie inaczej niż zwykłe mleko. Nie występuje tam zjawisko krystalizacji. Co sprawie, że suszenie tego proszku jest bardzo trudne, a jednak są klienci, którzy chcieliby takie mleko kupić. Musimy zatem rozwijać innowacje technologiczne, aby móc sprostać oczekiwaniom rynku. Wracamy do pytania – gdzie szukać innowacji. Czasem jedna innowacja, jaką jest mleko bez laktozy, powoduje rozwój kolejnej, w tym wypadku sproszkowania tego mleka – mówił prezes Instytutu.

Warto zapytać czy mleko bez laktozy ma sens. - Dla osób, które jej nie tolerują to jak najbardziej. Ale dla pozostałych nie. Laktoza jest cukrem, który występuje we wszystkich rodzajach mleka. Dlaczego przyroda wymyśliła laktozę? Otóż ten cukier jest bardzo trudno wykorzystywany przez drobnoustroje, szczególnie chorobotwórcze. Mogą go natomiast wykorzystywać bakterie mlekowe. W związku z tym, że jak długo mamy laktozę w mleku, szanse, że zakażą go bakterie jest mała. Mleko bez laktozy, jest bardziej podatne na zanieczyszczenia drobnoustrojami – mówił Andrzej Babuchowski. Ponadto, mówił profesor, spożywając laktozę mamy enzym, który ją rozkłada. Gdy jej zabraknie, enzym staje się nie potrzebny i może zaniknąć, co z kolei może prowadzić do kłopotów ze zdrowiem. - Mleko bezlaktozowe powinno być niszą, tylko dla osób faktycznie mających problemy z jej trawieniem – podkreślał profesor.

- Chcę się odnieść do prawodawstwa unijnego. Definicja mleka brzmi, iż jest to wydzielina gruczołów mlekowych, do której nic nie dodano i nic nie ujęto. Jednak dalsze regulacje mówią, że mleko poddane dalszej obróbce chociażby podgrzanie do temperatury przekraczającej 40 st., to już trzeba podać wyjaśnienie – czyli mleko poddane obróbce termicznej. W przypadku wspomnianego mleka bez laktozy, trzeba jasno napisać, że jest to mleko bez laktozy. Nie możemy takiego produktu określić samym mianem mleko – wyjaśniał prezes Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 107.23.176.162
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.