Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

FRSiH: Innowacje w branży mleczarskiej pod dyktando trendów rynkowych (pełna relacja + galeria)

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 14-11-2017, 10:50
FRSiH: Innowacje w branży mleczarskiej pod dyktando trendów rynkowych (pełna relacja + galeria)
Debata mleczarska

Rynek mleka staje się coraz bardziej globalny, trendy przepływają coraz szybciej, a produkty mleczarskie są coraz bardziej skomplikowane. Równocześnie na rynku są konsumenci, którzy szukają tradycyjnych i naturalnych produktów, a polscy producenci są dzięki naturalności swoich wyrobów cenieni na świecie – to główne wnioski z debaty pt. Innowacje w branży mleczarskiej pod dyktando trendów rynkowych, jaka odbyła się w ramach FRSiH.

Jako pierwszy głos zabrał Paweł Wyrzykowski, analityk sektora agro, Bank BGŻ BNP Paribas, który mówił nt. Ogólnej sytuacji branży mleczarskiej. Powiedział, że prognozy dotyczące eksportu artykułów mleczarskich z Unii Europejskiej, wskazują, że będzie rozwijał się szybciej niż eksport i handel światowy tymi produktami, czyli UE będzie zyskiwać na znaczeniu na tym polu. Generalnie, zarówno w ujęciu krajowym jak i światowym widać, ze prognozy dla sektora mleczarskiego są lepsze niż dla branży mięsnej. Wskazałe, że jeżeli chodzi o rynek krajowy, to w ciągu pięciu lat krajowe spożycie produktów mleczarskich w ekwiwalencie mleka wzrosło o 14 proc. - Dla porównania spożycie mięsa w tym czasie wzrosło o 5 proc., zatem spożycie produktów mleczarskich rośnie znacznie szybciej niż spożycie mięsa. Z drugiej strony mamy analizę budżetów domowych, gdzie wciągu 3 lat widać spadek spożycie mleka pitnego – o 8 proc. oraz w niewielkim stopniu śmietany – mówił Paweł Wyrzykowski. Z drugiej strony mamy wyraźni 8 proc. w ciągu trzech lat wzrost spożycia serów dojrzewających. Do tego mamy stabilizację spożycia konsumpcji twarogów. Analizując wydatki budżetów domowych na desery i napoje mleczne, widać wzrost w ciągu trzech lat o 26 proc. - Jeżeli chodzi o prognozy światowe – prognozy FAO to widać dziesięcioletnie, że spożycie produktów mleczarskich na świecie będzie rosły szybciej niż głównych gatunków mięsa – dodał analityk sektora agro, Bank BGŻ BNP Paribas.

Do przytoczonych danych odniosła się Małgorzata Wysocka, członek zarządu, Polish Dairy Sp. z o.o. - Pięć lat temu zakładano, że spożycie mleka wzrośnie o 30 proc. tymczasem wzrosło tylko o 14. Równocześnie w Niemczech konsumuje się mleka w przeliczeniu na osobę dwa razy tyle co w Polsce. Tu jest rozwiązanie i sedno rozwiązanie problemów mleczarstwa. Gdyby krajowe spożycie było większe, to branża mleczarska dużo lepiej by się rozwijała. W związku z tym, że to spożycie nadal jest małe i nie rośnie tak jak byśmy sobie tego życzyli, trzeba szukać zbytu poza granice Polski – mówiła Małgorzata Wysocka.

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 072) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH