Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mleko

GIS wycofuje partię sera żółtego z SM Ryki

GIS nakazał wycofanie jednej partii sera żółtego Gouda w plastrach wyprodukowanego przez Spółdzielnię Mleczarską Ryki ze względu na wykrycie Listeria monocytogenes.

GIS wycofuje partię sera żółtego z SM Ryki
fot. GIS

Autor: GIS
Data: 16-08-2019, 15:08

W produkcie zbadanym przez władze kanadyjskie wykryto bakterie Listeria monocytogenes. Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt – Ser żółty Gouda marki Ryki, 135 g, plastry

Producent: Spółdzielnia Mleczarska Ryki, ul. Żytnia 3, 08-500 Ryki, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06161601 WE

Numer partii: 290351

Data minimalnej trwałości: 06.09.2019

Inspekcja Weterynaryjna prowadzi postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie. Ustalono, że ww. partia trafiła na rynek Kanady oraz do odbiorców w Polsce. Spółdzielnia Mleczarska Ryki rozpoczęła proces wycofywania kwestionowanej partii produktu z obrotu.

W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

Konsumenci powinni sprawdzić czy posiadają w domu partię produktu objętą komunikatem. Produkty z tej partii należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym zostały zakupione.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

OSM Ryki RSS ALERT    /    sery RSS ALERT    /    GIS RSS ALERT    /    ostrzeżenie GIS RSS ALERT

KOMENTARZE (14)

  • Adam 2019-08-16 15:49:46
    Na szczęście nie kupuje sera z Ryk z prostego powodu- Stosują barwnik co akurat w serze kompletnie nie ma sensu. Jedyny efekt to nienaturalny sztuczny kolor, chyba że w ten sposób maskują niską jakość.
    • Andrzej 2019-08-16 16:08:02
      Ostatnio wprowadzili do sprzedaży gamę serów bez barwnika i chlorku wapnia.
    • gość 2019-08-16 20:24:48
      Jak się nie znasz to nie pisz głupot Barwnik jest naturalny i to konsumenci wymogli na mleczarniach To właśnie konsumenci kreują trendy w produkcji żywności a jak się coś wydarzy to wielkie larum. Pałeczka L. monocytogenes jest szeroko rozpowszechniona w środowisku naturalnym. Możemy ją znaleźć w glebie, ściekach, wodzie, gnijących roślinach, kiszonkach, u dziko żyjących i hodowlanych zwierząt, a także w produktach spożywczych. Skażenie żywności może dotyczyć: surowych jarzyn i owoców, niepasteryzowanych produktów mlecznych (mleko, sery, lody), surowego, gotowanego i mrożonego drobiu i mięsa, surowych i wędzonych ryb. Współcześnie ryzyko zakażenia jest związane również z konsumpcją gotowych do spożycia wyrobów garmażeryjnych, półproduktów oraz produktów spożywczych typu fast food. Bezobjawowe nosicielstwo bakterii w przewodzie pokarmowym dotyczy około 5% ludzi. Odsetek nosicieli jest większy u osób po przeszczepieniach nerek (może przekraczać 20%) lub w trakcie leczenia immunosupresyjnego, szczególnie gdy są leczone kortykosteroidami. Poza drogą pokarmową do zakażenia może dojść przez łożysko, zakażone drogi rodne i infekcje krzyżowe na oddziałach noworodkowych. Bezpośredni kontakt z zakażonym materiałem poronnym krów i zakażonym drobiem może wywoływać ograniczone infekcje skóry u weterynarzy. Pomimo obecności L. monocytogenes w środowisku człowieka zapadalność na listeriozę jest niska i wynosi około 0,7 zachorowań na 100 000 osób. Ryzyko zachorowania wzrasta 3-krotnie u osób po 70. roku życia, jest 17-krotnie wyższe u kobiet w ciąży i aż 100-200 razy większe wśród chorych z AIDS niż w populacji ogólnej. W ostatnich latach w Polsce zgłaszanych jest 30-40 zachorowań rocznie. Liczba ta znacząco odbiega od przedstawionych powyżej danych epidemiologicznych, co może być skutkiem niedostatecznego rozpoznawania lub niskiej zgłaszalności leczonych w naszym kraju przypadków.
  • acv 2019-08-16 19:14:52
    Dla mnie, to są lewackie mechanizmy regulacji rynku. Szynkę parmeńską niech zbadają, zobaczymy, co im wyjdzie skoro śmierdzi to na kilometr.
  • konsument 2019-08-19 10:28:21
    Lubie sery z Ryk, ale taka wpadka kiepsko świadczy o producencie. Nawet duży wykład "gościa" o niskiej szkodliwości, czy śmiertelności tej bakterii tego nie zmieni. Nie słyszałem o podobnym problemie w Radzyniu, Sierpcu, Kolnie czy innych podobnej klasy zakładach. Trzeba więcej staranności a mniej rutyny i pewności siebie.
    • ddds 2019-08-19 16:15:56
      najlepsze sery to są z Holandii i Niemiec a nie polskie nasze smakują jak wyrób sero podobny
  • Daniel 2019-08-19 22:55:24
    Kurde a to były moje ulubione sery. Czas szukać nowych smaków. Życzę powodzenia w odbudowie wizerunku!
  • Radek 2019-08-20 10:55:59
    Spółdzielnia mleczarska Ryki odniosła się do sprawy w specjalnym oświadczeniu. "Informujemy, że wyniki przeprowadzonych badań, dotyczących zawartości tej bakterii, spełniają normy unijne (są ponad dziesięciokrotnie niższe)" - czytamy na stronie producenta. Producent dodał, że "pozostała produkcja prowadzona jest pod wzmożonym nadzorem wewnętrznym, jak i Powiatowego Lekarza Weterynarii, a przeprowadzone badania w pozostałych produktach nie wykazały obecności tego typu bakterii". Tak ciężko to dopisać zamiast atakować i być może przyczyniać się do problemów finansowych rodzimej firmy? Jest duży komunikat że strony mleczarni, to tylko skrót. To atak na nasze polskie produkty.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.204.56.104
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.