Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Gorsze wyniki branży mleczarskiej w 2014 roku

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 08-04-2015, 13:16
Gorsze wyniki branży mleczarskiej w 2014 roku
Wyniki finansowe sektora mleczarskiego w Polsce uległy pogorszeniu

W 2014 roku wyniki finansowe sektora mleczarskiego w Polsce uległy pogorszeniu. Wprawdzie przychody firm nieznacznie zwiększyły się w stosunku do danych z poprzedniego roku, niemniej wzrost kosztów był istotnie silniejszy - podali analitycy Banku BGŻ.

Powyższe przyczyniło się do spadku rentowności branży mleczarskiej. Według danych Pont-Info, w przedsiębiorstwach zajmujących się wytwarzaniem przetworów mleczarskich i zatrudniających co najmniej 10 pracowników, w 2014 roku przeciętna stopa zysku netto wyniosła 1,08 proc. Było to znacznie mniej niż w tym samym okresie przed rokiem (2,12 proc.) i mniej niż średnia z ostatnich pięciu lat. Istotnie niższe wskaźniki branża odnotowała jedynie w 2008 roku (0,42 proc.), gdy gwałtownie zaczęły spadać ceny przetworów mleczarskich. Ponadto, jest to znacznie niższy odczyt niż w branży spożywczej ogółem, która w ubiegłym roku osiągnęła przeciętną stopę zysku netto na poziomie 3,7 proc. wobec 3,75 proc. przed rokiem.

Przychody sektora mleczarskiego wyniosły 30,5 mld zł, tj. wzrosły o 0,7 proc. w relacji rocznej. Był to przede wszystkim efekt większej ilości przetworzonego mleka - w tym czasie mleczarnie skupiły o 7,1 proc. więcej surowca niż rok wcześniej. Ponadto w I połowie roku korzystnie na wyniki branży wpływał eksport. W II półroczu widoczne były już jednak problemy ze zbytem wyprodukowanych przetworów, przejawiające się wzrostem zapasów oraz spadkiem cen zbytu. Pod koniec 2014 roku zapasy odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) były wyższe o 88 proc. niż rok wcześniej, masła o 65 proc., zaś serów dojrzewających o 10 proc. Na przestrzeni całego ubiegłego roku OMP w zbycie potaniało o prawie 40 proc., masło w blokach o 27 proc., a sery o 20-30 proc.

Jednocześnie w analizowanym okresie poziom kosztów ogółem wyniósł 30,1 mld zł i był o ponad 2 proc. wyższy w skali roku, co w głównej mierze było rezultatem utrzymujących się w I połowie 2014 roku rekordowo wysokich cen skupu mleka.

Warto przy tym dodać, że w 2014 roku, szczególnie w jego II połowie, w gorszej sytuacji znajdowały się podmioty zajmujące się produkcją serów, masła oraz mleka w proszku. Przedsiębiorstwa specjalizujące się w produkcji galanterii mlecznej (jogurty, desery mleczne), która kierowana jest głównie na rynek krajowy, mogły odnotować poprawę wskaźników finansowych będącą wynikiem spadku kosztów produkcji przy relatywnie stabilnych cenach zbytu artykułów płynnych.

Dane za I kwartał 2015 roku prawdopodobnie pokażą dalsze pogorszenie (choć nieznaczne) wyników sektora mleczarskiego ogółem. W kolejnych miesiącach, ze względu na niższe ceny skupu mleka z jednej strony, a przewidywany wzrost cen zbytu przetworów mleczarskich z drugiej, kondycja branży powinna się poprawiać.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 444) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH