Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Grosze wyniki finansowe branży mleczarskiej w trzech pierwszych kwartałach

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 09-12-2014, 12:22
Grosze wyniki finansowe branży mleczarskiej w trzech pierwszych kwartałach

W 2014 r. wyniki finansowe sektora mleczarskiego w Polsce ulegały stopniowemu pogorszeniu. Wprawdzie w trzech pierwszych kwartałach br. przychody firm zwiększyły się w stosunku do danych z poprzedniego roku, niemniej wzrost kosztów był jeszcze silniejszy - podali analitycy Banku BGŻ.

Powyższe przyczyniło się do spadku rentowności branży mleczarskiej. Według danych Pont-Info, w przedsiębiorstwach zajmujących się wytwarzaniem przetworów mleczarskich i zatrudniających co najmniej 50 pracowników, w okresie styczeń-wrzesień br. przeciętna stopa zysku netto wyniosła 1,37 proc. Było to znacznie mniej niż w tym samym okresie przed rokiem (2,88 proc.) i mniej niż średnia z ostatnich pięciu lat. Istotnie niższe wskaźniki branża odnotowała jedynie w 2008 r. (0,55 proc.), gdy gwałtownie zaczęły spadać ceny przetworów mleczarskich. Ponadto, jest to znacznie niższy odczyt niż w branży spożywczej ogółem, która w pierwszych trzech kwartałach br. osiągnęła przeciętną stopę zysku netto na poziomie 3,82 proc. wobec 4,13 proc. przed rokiem.

Przychody sektora po trzech kwartałach br. wyniosły 23,0 mld zł, tj. były o ponad 7 proc. wyższe w relacji rocznej. Był to przede wszystkim efekt wzrostu wolumenu przetworzonego mleka - w tym czasie mleczarnie skupiły o około 8 proc. więcej surowca niż rok wcześniej. Ponadto korzystnie na wyniki branży wpływał eksport - w styczniu-wrześniu br. ukształtował się on na poziomie o ponad 17 proc. wyższym r/r. Z drugiej strony widoczne były problemy ze zbytem wyprodukowanych przetworów, przejawiające się wzrostem wartości zapasów - o prawie 22 proc. r/r do 1,5 mld zł.

Jednocześnie w analizowanym okresie poziom kosztów ogółem wyniósł 22,6 mld zł, tj. był o ponad 9 proc. wyższy w skali roku, co było w głównej mierze rezultatem utrzymujących się w I połowie 2014 r. wysokich cen skupu mleka.

Warto jednak dodać, że w 2014 r., szczególnie w II połowie, w gorszej sytuacji znajdowały się podmioty zajmujące się produkcją serów, masła oraz mleka w proszku. Przedsiębiorstwa specjalizujące się w produkcji galanterii mlecznej (jogurty, desery mleczne), która kierowana jest głównie na rynek krajowy, mogły odnotować poprawę wskaźników finansowych. Jest to przede wszystkim efekt lepszej sytuacji gospodarczej w Polsce, przekładającej się pozytywnie na sprzedaż tego typu artykułów, a tym samym na stabilizację ich cen zbytu.

W I połowie 2015 roku prawdopodobne jest dalsze pogorszenie (choć nieznaczne) wyników sektora mleczarskiego ogółem. Wprawdzie w przyszłym roku na znacznie niższym poziomie w relacji rocznej kształtować się będą ceny skupu mleka, niemniej wysoka produkcja towarowa mleka, przy ograniczeniach w sprzedaży na rynek rosyjski, wywoływać będą presję na spadki cen zbytu przetworów mleczarskich.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 973) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH