Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Grupa ekspertów wysokiego szczebla naciska by lepiej oznaczać artykuły mleczarskie

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 07-10-2010, 13:41
Grupa ekspertów wysokiego szczebla naciska by lepiej oznaczać artykuły mleczarskie

GWS odnotowała działania prowadzone w kwestii wskazywania miejsca pochodzenia i wzywa Komisję do wnikliwego śledzenia bieżącej sytuacji, tak aby zapewnić właściwe odróżnienie nieoryginalnych produktów mlecznych i nie dopuścić do wykorzystywania przez nie nazw i określeń zarezerwowanych dla właściwych produktów mlecznych - powiedział podczas VIII Forum Spółdzielczości Mleczarskiej w Augustowie prof. Andrzej Babuchowski.

Jeśli chodzi o miejsce produkcji, Grupa namawia Komisję do rozważenia szans na wdrożenie różnych rozwiązań przewidujących obowiązkowe/dobrowolne wskazywanie miejsca produkcji podstawowych produktów mlecznych. Zarówno w przypadku przepisów dotyczących oznaczania produktów nieoryginalnych jak i przepisów dotyczących miejsca produkcji, należy zapewnić spójność propozycji rynku mleczarskiego z rozpatrywanymi obecnie przez prawodawcę przepisami w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Ten aspekt prac GWS obejmował dwa istotne zagadnienia; fałszowanie żywności oraz oznakowanie miejsca pochodzenia surowca. Zagadnienie pierwsze w odniesieniu do produktów mlecznych jest regulowane Rozporządzeniem (WE) 1234/2007 (art.114, 115 i aneksy XII, XIII i XV) i innymi dokumentami. Tak więc, o ile pierwsze zagadnienie nie wzbudzało kontrowersji i wszystkie państwa zgodziły się co do tego, że należy walczyć z zafałszowaniami żywności, w tym stosowaniem nazw wiążących się z mlekiem lub produktami mlecznymi, do produktów niemlecznych np. mleczko kokosowe, to w drugiej sprawie stanowiska były rozbieżne.

Kraje posiadające produkty powszechnie znane, niezależnie czy mają one oznakowania „Chroniona Nazwa Pochodzenia", „Chronione Oznaczenie Geograficzne", czy „Gwarantowana Tradycyjna Specjalność" były za wprowadzeniem bowiązkowego oznakowania pochodzenia surowca. Jest to oczywiste, ponieważ przy istniejących kwotach mlecznych istnieje ograniczona ilość surowca, która może być użyta dla wytworzenia danego produktu. Tak więc, gdy jego ilość będzie ograniczona, cena będzie rosła.

Rosła więc będzie i cena płacona za mleko. Problemem jednak jest, na co wskazywała większość państw członkowskich, że nie ma możliwości stwierdzenia skąd pochodzi mleko i co robić w przypadku mieszania mleka z różnych regionów lub państw. Jest to szczególnie trudne przy produktach masowych, jak mleko spożywcze, sery, mleko w proszku, itd. Jak przygotowywać etykiety, przy jakim dodatku mleka z innego obszaru należy uwzględnić to na etykiecie? Co z produktami wieloskładnikowymi? Tak więc logicznym rozwiązaniem wydaje się, że KE pozostawi decyzję państwom członkowskim. Były również głosy o wykazywaniu miejsca wytworzenia produktu końcowego, ale były raczej odosobnione.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • STAN 10-10-2010, 12:10:
PROBLEM JAKOŚCI MLEKA, PORUSZONY W PROGRAMIE INTERWENCJA Z 28.09, POKAZUJE JAK BARDZO LIBERALNE SĄ URZĘDY W STOSUNKU DO FIRMY, W TYM PRZYPADKU MLECZARNI SPOMLEK Z RADZYNIA PODLASKIEGO, KTÓRA PRZYJMOWAŁA OD ROLNIKA SKAŻONE MLEKO. MLEKO POCHODZĄCE OD CHORYCH KRÓW NA TZW. KROWIE AIDS PRZETWARZANE NA PRODUKTY ŻYWNOŚCIOWE STWARZA ZAGROŻENIE DLA KONSUMENTÓW, A POMIMO TO NIE NASTĄPIŁO WYCOFANIE PRODUKTÓW Z RYNKU. JAK TO MOŻLIWE, ZE URZĘDY KONTROLUJĄCE, AKCEPTUJĄ ŚWIADOME ŁAMANIE PRAWA PRZEZ PRODUCENTÓW, KTÓRZY NASTAWIENI NA MAKSYMALIZACJĘ ZYSKU LEKCEWAŻĄ PODSTAWOWE WYMOGI BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI. STWARZAJĄ OGROMNE ZAGROŻENIE DLA LUDZI I SĄ NADAL BEZKARNI. ŚMIESZNE SĄ TE ZAPISY O ZASADACH DOBREJ PRAKTYKI PRODUKCYJNEJ W ŚWIETLE TEGO CO ZOBACZYLIŚMY W PROGRAMIE INTERWENCJA POLSAT, GDZIE WYKAZANO, ŻE SPOMLEK PRZYJMOWAŁ SKAŻONE MLEKO, Z POMINIĘCIEM PODSTAWOWYCH BADAŃ. TO MLEKO ZOSTAŁO ZUŻYTE DO PRODUKCJI SERÓW , ZAMIAST ZOSTAĆ ZUTYLIZOWANE. GDZIE JEST SANEPID, WETERYNARIA, PIH ETC????? Z JEDNEJ STRONY PAŃSTWO PROMUJE SPOŻYWANIE MLEKA JAKO ZDROWEGO PRODUKTU, A Z DRUGIEJ STRONY SĄ TACY PRODUCENCI JAK SPOMLEK, KTÓRZY ZROBILI Z TEGO ODWROTNOŚĆ - PRODUKUJĄC SERY Z CZEGOŚ CO POWINNO BYĆ ZUTYLIZOWANE. DLACZEGO TAKIE NIEETYCZNE PRAKTYKI NIE SĄ KARANE PRZEZ STOSOWNE URZEDY W TAKI SPOSÓB , ABY ZNIECHĘCIĆ TAKICH NIEUCZCIWYCH PRODUCENTÓW?

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 865) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH