REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Grupa ekspertów wysokiego szczebla podkreśla znaczenie badań i innowacji w mleczarstwie

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 12-10-2010, 15:50
Grupa ekspertów wysokiego szczebla podkreśla znaczenie badań i innowacji w mleczarstwie

Grupa ekspertów wysokiego szczebla podkreśla znaczenie badań i innowacji dla konkurencyjności rynku mleczarskiego. Dlatego też Grupa zachęca Komisję do przedstawienia propozycji wzmocnienia pozycji innowacji w ramach wspólnej polityki rolnej wdrażanej po 2013 r., w szczególności w zakresie polityki rozwoju obszarów wiejskich. Ponadto Grupa zachęca Komisję do zwiększenia dostępności informacji na temat bieżących możliwości w zakresie badań i innowacji stwarzanych przez istniejące ramy rozwoju obszarów wiejskich i badawcze programy ramowe - powiedział podczas VIII Forum Spółdzielczości Mleczarskiej w Augustowie prof. Andrzej Babuchowski.

REKLAMA

Grupa namawia państwa członkowskie, aby w pełni korzystały z istniejących możliwości.

Jeśli chodzi o badania, Grupa wzywa zainteresowane strony do jasnego określenia priorytetów w zakresie badań dla rynku mleczarskiego, tak aby umożliwić rynkowi lepsze wykorzystanie krajowych programów badawczych, a także wspólnotowych ramowych programów badawczych.

Proponuje się także, aby rynek mleczarski aktywniej włączył się w działania podejmowane na forum Grupy ekspertów wysokiego szczebla ds. konkurencyjności łańcucha dostaw żywności, która również zajmuje się kwestią badań i innowacyjności. Temu obszarowi poświęcono najmniej dyskusji, ponieważ nie było żadnych kontrowersji. Wszyscy się zgadzali, że bez badań i wdrażania innowacji nie ma mowy o konkurencyjności europejskiego mleczarstwa. Sektor mleczarski jest najbardziej technologicznie zaawansowanym i skomplikowanym sektorem żywnościowym, wytwarzającym wiele produktów o wysokiej wartości dodanej. Innowacje i badania potrzebne są w obszarach produkcji mleka, hodowli i zdrowia zwierząt, przetwarzania mleka, pakowaniu surowca i produktów gotowych, logistyce, zarządzaniu, itd.

Sprawami badań i innowacyjności w sektorze mleczarskim zajmuje się wiele grup w KE jak GWS ds. mleczarstwa, GWS ds. konkurencyjności przemysłu spożywczego, jak również Europejska Platforma Technologiczna „Żywność dla Życia", Międzynarodowa Federacja Mleczarska FIL/IDF, i wiele innych.

W obszarze produktów masowych i tradycyjnych, Europa przegra z krajami trzecimi ze względu na koszty produkcji. Jedynym wyjściem jest ucieczka do przodu i skoncentrowanie się na produktach nowoczesnych, prozdrowotnych, spełniających wymagania konsumentów. Kolejnym obszarem są produkty z mleka na potrzeby innych producentów żywności, i nie tylko, jak np. dla farmacji, przemysłu kosmetycznego, itd.

Dyskutowano na temat finansowania badań i wdrażania innowacji w ramach 7 Programu Ramowego Unii Europejskiej, jak i Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich (PROW). Zastanawiano się nad możliwościami połączenia dofinansowania inwestycji z koniecznością wdrażania innowacyjnych technologii. Istniejący Program Rozwoju Obszarów Wiejskich 2007-2013 umożliwia wspieranie wdrażania innowacji, aż w 6 działaniach. Jednak niewiele kraju uwzględnia ten element wśród kryteriów dostępu do środków.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Fetliński 13-10-2010, 13:35:
Szanowny Profesorze
Drogi Andrzeju

Pozwól na wyrażenie ad hoc kilku moich opinii.
Dobrze, że, „sprawami badań i innowacyjności w sektorze mleczarskim zajmuje się wiele grup w KE jak GWS ds. mleczarstwa, GWS ds. konkurencyjności przemysłu spożywczego, jak również Europejska Platforma Technologiczna Żywność dla Życia", Międzynarodowa Federacja Mleczarska FIL/IDF, i wiele innych, oraz tudzież ze myśli tzw. Grupa Wysokich
unijnych Expertów.”

Ale jaka realna korzyść i jakie jest realne wsparcie dla naszej branży mleczarskiej a szczególnie dla dużej grupy średnich polskich firm mleczarskich?

Natomiast faktyczna sytuacja w naszej branży mlecznej jest taka;
• Praktycznie nie funkcjonuje żaden krajowy instytut mleczarstwa istotnie promieniujący współczesną wiedzą i wspierający całą branżę.
• Pytanie, która z naszych mleczarni uczestniczy w konsorcjach finansowanych przez UE z 7PR kluczowego dla rozwoju technologii programu z zakresów tematycznych;
1. Advanced and flexible technologies for sustainable and functional food packaging,
2. Processed foods with lower salt, fat and sugar content,
3. Safety and quality of ready-to-eat foods,
4. Environmental sustainability in the European food and drink chain
5. Environmental sustainability in the European food and drink chain,
6. I szereg innych,
To w realnym uczestnictwie w tych i innych projektach badawczych rozegra się efektywność i konkurencyjność firm mleczarskich na rynku polskim i europejskim
Uczestniczyłem na sesji 7PR, i na około 600 przedstawicieli firm spożywczych w tym mleczarskich z całej europy i nie zastałem tam od nas nikogo, nawet nasi urzędnicy brukselscy tam się nie się nie pofatygowali, to tylko każe nam wnioskować ,ze dystans technologiczny może wzrastać, a licznie wymienione formalne struktury, bez naszego faktycznego udziału w działaniu, nic tu nam nie pomogą, zaś mogą działać usypiająco.
• Nie jest tajemnicą, że większość znaczących firm produkujących dodatki technologiczne i funkcjonalne operuje na polskim rynku za pomocą handlowców, których zadaniem jest sprzedawać, a nie wdrażać najnowsze i perspektywiczne rozwiązania, choć wiemy, że równocześnie owe firmy intensywnie pracują nad strategiami innowacyjnymi z dużymi konkurencyjnymi dla naszego przetwórstwa mlecznego europejskimi korporacjami mleczarskim.
• Pytanie czy w naszej branży mleczarskiej dysponujemy perspektywiczną strategią zarządzania innowacją i wiedzą z zakresu zastosowań technologii i biotechnologii przemysłowej, pozwalająca na trafną specjalizację produkcji średnich i małych mleczarni, aktualnie jak wiemy małe imitują wielkie podmioty i robią „wszystko”, co nie jest efektywne i perspektywiczne.
• Wiemy, że przyszłość branży mleczarskie rozegra się nie w aspekcie wyposażenia technicznego lecz w obszarze rynkowych zastosowań niezwykle dynamicznie rozwijającej się aktualnie biotechnologii przemysłowej.
• Wskazanym byłoby realne opisanie innowacyjności naszej branży mleczarskiej poczynając choćby od ekonomiczno- finansowej analizy jej Dynamicznego wskaźnika innowacyjności czyli określenia produktywności czynników wytwórczych do zmiany/wzrostu wielkości kapitał intelektualnego.



Pozdrawiam

Fetliński

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (11 967) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH