Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Hochland świętuje 90-te urodziny

  • Autor: portalspożywczy.pl
  • Data: 05-09-2017, 18:00
Hochland świętuje 90-te urodziny
fot. materiały prasowe

Hochland został utworzony dokładnie 1 września 1927 roku, przed 90-ciu laty, kiedy to założyciele firmy: Georg Summer i Robert Reich postawili na potencjał znajdujący się w przetworzonym serze.

Innowacyjny wtedy produkt – ser topiony, wynaleziony wcześniej w Szwajcarii (ponad sto lat temu), miał wiele zalet: można było napełnić przetworzonym serem dowolną wielkości porcji, a dzięki dodatkom, takim jak zioła i szynka, oferował nieznaną wcześniej różnorodność smaków. To był również największy postęp w ówczesnym okresie, gdy lodówka nie była jeszcze dostępna w każdym gospodarstwie domowym, a przetworzony ser był bardziej trwały, nawet bez chłodzenia.

Dokładnie 90 lat temu – 1 września - produkcja rozpoczęła się w wynajętych pomieszczeniach w Goßholz koło Lindenbergu w górach Allgäu. Kilka lat później firma została przeniesiona do pobliskiego Heimenkirch, gdzie nadal znajduje się jej centrala. Pierwszym produktem Hochland był 2 kilogramowy blok sera topionego, który był krojony tylko w sklepach. Później w ofercie zaczęły się pojawiać kolejne pozycje. Pomyślny rozwój firmy z to także kolejne wyzwania i współpraca z innymi pionierami tamtych czasów, jak Aldi (w latach 50-tych), czy McDonald’s (w latach 70-tych), a na początku lat 90-tych ekspansja w Europie Środkowej i Wschodniej oraz utworzenie własnych filii i fabryk we Francji, Hiszpanii, Polsce, Rumunii i Rosji. W międzyczasie Hochland wszedł na nowe kontynenty i jest już aktywny w Stanach Zjednoczonych (gdzie przejął w tym roku dwa zakłady produkujące sery świeże Franklin Foods) oraz Australii (poprzez kooperacje Hochland Natec i GoldPeg).

Od momentu uruchomienia produkcji w Allgäu z garstką pracowników, przez minionych 90 lat, Hochland dynamicznie rozwinął się w międzynarodową grupę firm, która zatrudnia obecnie 4 400 pracowników. W ubiegłym, 2016 roku, pierwszy raz w historii firmy, Hochland przekroczył wielkość produkcji 300 000 ton sera, a obroty Grupy wyniosły 1,2 mld euro. Dzisiaj Hochland to jeden z największych producentów serów  w Europie, z takimi markami jak Almette, Hochland, Grünländer, Patros, Valbrie, Valbon czy Gervais.

W ciągu minionych 90-ciu lat Hochland wypracował miano firmy stabilnej, solidnej, cenionej w branży przez klientów, dostawców i partnerów. Firma jest obecna we wszystkich najważniejszych krajowych i międzynarodowych segmentach serów. Sery firmy Hochland są sprzedawane w ponad 30-tu krajach. Nazwa firmy jest synonimem i gwarantem jakości oraz stałych udoskonaleń i innowacji.

Przytoczone przykłady pokazują, że Hochland nie stracił też pionierskiego ducha, a „Minione 90 lat Hochland stanowią udany początek podróży w nowe, niezmierzone obszary!” – powiedział Peter Stahl, Prezes Zarządu Hochland SE.

Podobał się artykuł? Podziel się!
Jogurt grecki tylko z Grecji? POPRZEDNI ARTYKUŁ

Jogurt grecki tylko z Grecji?

Zmarł prezes Lacpolu NASTĘPNY ARTYKUŁ

Zmarł prezes Lacpolu

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 824) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH