Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Holendrzy wygrywają w Brukseli wojnę o sery Gouda i Edam. Co z polskimi meczarzami?

  • Autor: TVP
  • Data: 09-10-2010, 19:04
Holendrzy wygrywają w Brukseli wojnę o sery Gouda i Edam. Co z polskimi meczarzami?
fot. travelpod.com

Po siedmiu latach starań Bruksela przyzna im znak pochodzenia geograficznego. Teraz dwa gatunki holenderskiego sera będą chronione unijnym prawem. Theo de Vos wytwarza tradycyjną Gaudę. Ma 100 krów i robi 50 serów dziennie - informuje "TVP".

Ale to co cieszy Holendrów, martwi producentów z innych krajów, bo wkrótce marka „Holenderska Gouda" i „Holenderski Edam" będzie zarezerwowana jedynie dla serów produkowanych w tym kraju. A przecież Nowa Zelandia, USA, Niemcy czy Polska są równie dużymi producentami tych serów.

Niemcy zamierzają skierować sprawę do unijnego sądu i do Światowej Organizacji Handlu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • sha 11-10-2010, 19:31:
z meczarzami nic nie będzie zrobią ledamski i lgoude z tego el co brakuje, i też bedzie zgodnie z prawdą ;-)
  • regionalnesmaki 11-10-2010, 09:16:
Ale co ma marka produktu to nazwy produktu. Poza tym "Gouda Północnoholenderska" i "Edam Północnoholenderski" mają już Chronioną Nazwę Pochodzenia, podobnie przecież jest w przypadku Mozarelli, gdzie Włoski mają dwa takie sery i dwa certyfikaty, z tym, że Mozarella z mleka krowiego ma certyfikat GTS, czyli produktu tradycyjnego i ser ten można produkować pod tą nazwą gdzie indziej, także w Polsce. Podobnie ma być z Kabanosami GTS, u nas będą miały certyfikat ale produktu tradycyjnego, nie regionalnego, tak więc Niemcy czy Czesi będą mogli je produkować pod tą nazwą, ale te prawdziwe, tradycyjne będą nasze, polskiego.
Holendrzy zrobili tak jak Grecy z Fetą, chodzi bardziej o reklamę, mając jako jedyni prawo do nazwy nie będą musieli tyle wydawac na marketing i nazwę. Po prostu, ktoś chce kupić Goudę to tylko holenderską z kilku regionów wyznaczonych geograficznie i z certyfikatem, natomiast w Polsce będzie można produkować np. Ser typu holenderskiego, albo Ser stylu Gouda, tak jak to jest teraz z naszą pseudo-fetą, która kiedyś nazywała się jak oryginał, a teraz jest to samo, tyle że pod inną nazwą. Jedna sieć nawet sprzedaje Fetę ChNP z Grecji, ale 3 razy drożej niż naszą podróbę, chociaż róźnicę da się wyczuć.
  • antoni sap 11-10-2010, 08:52:
A nasi mleczarze niech opatentuja markę PALMOLIVE i bedzie ok, a także zgodnie z prawdą

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 476) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH