Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Hortimex: Probiotyki czy prebiotyki

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 28-06-2012, 10:15
Hortimex: Probiotyki czy prebiotyki
Mateusz Kowalewski, wiceprezes firmy Hortimex

O probiotykach konsumenci słyszeli już wielokrotnie. Są to żywe kultury bakterii wspomagające układ trawienny. Promują je głównie wiodący producenci przetworów mlecznych. Jednak dużo mniej znane są prebiotyki, często zresztą z probiotykami mylone. Na czym polega różnica między nimi, wyjaśnia serwisowi portalspożywczy.pl Mateusz Kowalewski, wiceprezes firmy Hortimex.

Prebiotyki w odróżnieniu od probiotyków, to nie żywe organizmy, lecz substancje pochodzenia roślinnego (np. niektóre błonniki). Ich sposób działania jest zasadniczo różny od działania probiotyków. - Celem jednych i drugich jest zwiększanie liczby dobroczynnych bakterii (m. in. z grupy Bifidus) obecnych naturalnie w jelicie grubym - mówi Mateusz Kowalewski.

Probiotyki są właśnie tymi bakteriami, dostarczanymi z zewnątrz. Zanim jednak dotrą one do miejsca, gdzie mogą zadziałać (jelita grubego), muszą przebyć w naszym organizmie długą i niebezpieczną drogę, jaką jest dla nich nasz przewód pokarmowy. Znaczna część z nich tej drogi nie przeżyje ale te, które pozostaną, poprawią wydajność układu trawiennego.

- Prebiotyki natomiast są niczym innym niż pożywką dla bakterii, które już w naszym organizmie są. Niektóre błonniki (bo nie każdy!), np. błonnik z cykorii zwany inuliną, sprzyjają namnażaniu się tych pożądanych szczepów bakterii, które później pomagają w trawieniu. Zaletą prebiotyków jest fakt, że są rozkładane dopiero w jelicie grubym, zaś wcześniejszą drogę przez układ pokarmowy przebywają bez uszczerbku dla ich właściwości - wyjaśnia Kowalewski.

Wiceprezes Hortimex zwraca uwagę na jeszcze jedną istotną sprawę. - Jest jeszcze jeden ważny aspekt, ważny dla producentów żywności, jak i konsumentów. Są to oświadczenia zdrowotne, kontrolowane przez EFSA (European Food Safety Authority). Pomimo iż zarówno producenci pro- jak i prebiotyków od wielu lat prowadzą badania (w tym kliniczne) dowodzące skuteczności pre- i probiotyków, EFSA nie zgadza się, by producenci żywności reklamowali żywność je zawierającą jako pozytywnie wpływającą na nasze zdrowie. Stanowisko tej instytucji znacznie skomplikowało lub zupełnie wywróciło strategie wielu liczących się firm - zaznacza wiceprezes Kowalewski.

- Pomimo to, zarówno pro-, jak i prebiotyki są przez wytwórców żywności stosowane. Probiotyki, z racji swych właściwości (wymagane odpowiednie środowisko i przechowywanie w warunkach chłodniczych) najczęściej znajdziemy w przetworach mlecznych. Prebiotyki mogą znaleźć zastosowanie w wielu innych rodzajach produktów spożywczych np. napojach, kawie, płatkach śniadaniowych czy wielu innych - puentuje wiceszef firmy Hortimex.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • cbsaueho88wqe 29-06-2012, 10:49:
Bakterie trawienne kultury bakteryjne tzw.. dopalacze enzymatyczne rebusik !!!

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 724) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH