REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Hortimex: Probiotyki czy prebiotyki

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 28-06-2012, 10:15
Hortimex: Probiotyki czy prebiotyki
Mateusz Kowalewski, wiceprezes firmy Hortimex

O probiotykach konsumenci słyszeli już wielokrotnie. Są to żywe kultury bakterii wspomagające układ trawienny. Promują je głównie wiodący producenci przetworów mlecznych. Jednak dużo mniej znane są prebiotyki, często zresztą z probiotykami mylone. Na czym polega różnica między nimi, wyjaśnia serwisowi portalspożywczy.pl Mateusz Kowalewski, wiceprezes firmy Hortimex.

REKLAMA

Prebiotyki w odróżnieniu od probiotyków, to nie żywe organizmy, lecz substancje pochodzenia roślinnego (np. niektóre błonniki). Ich sposób działania jest zasadniczo różny od działania probiotyków. - Celem jednych i drugich jest zwiększanie liczby dobroczynnych bakterii (m. in. z grupy Bifidus) obecnych naturalnie w jelicie grubym - mówi Mateusz Kowalewski.

Probiotyki są właśnie tymi bakteriami, dostarczanymi z zewnątrz. Zanim jednak dotrą one do miejsca, gdzie mogą zadziałać (jelita grubego), muszą przebyć w naszym organizmie długą i niebezpieczną drogę, jaką jest dla nich nasz przewód pokarmowy. Znaczna część z nich tej drogi nie przeżyje ale te, które pozostaną, poprawią wydajność układu trawiennego.

- Prebiotyki natomiast są niczym innym niż pożywką dla bakterii, które już w naszym organizmie są. Niektóre błonniki (bo nie każdy!), np. błonnik z cykorii zwany inuliną, sprzyjają namnażaniu się tych pożądanych szczepów bakterii, które później pomagają w trawieniu. Zaletą prebiotyków jest fakt, że są rozkładane dopiero w jelicie grubym, zaś wcześniejszą drogę przez układ pokarmowy przebywają bez uszczerbku dla ich właściwości - wyjaśnia Kowalewski.

Wiceprezes Hortimex zwraca uwagę na jeszcze jedną istotną sprawę. - Jest jeszcze jeden ważny aspekt, ważny dla producentów żywności, jak i konsumentów. Są to oświadczenia zdrowotne, kontrolowane przez EFSA (European Food Safety Authority). Pomimo iż zarówno producenci pro- jak i prebiotyków od wielu lat prowadzą badania (w tym kliniczne) dowodzące skuteczności pre- i probiotyków, EFSA nie zgadza się, by producenci żywności reklamowali żywność je zawierającą jako pozytywnie wpływającą na nasze zdrowie. Stanowisko tej instytucji znacznie skomplikowało lub zupełnie wywróciło strategie wielu liczących się firm - zaznacza wiceprezes Kowalewski.

- Pomimo to, zarówno pro-, jak i prebiotyki są przez wytwórców żywności stosowane. Probiotyki, z racji swych właściwości (wymagane odpowiednie środowisko i przechowywanie w warunkach chłodniczych) najczęściej znajdziemy w przetworach mlecznych. Prebiotyki mogą znaleźć zastosowanie w wielu innych rodzajach produktów spożywczych np. napojach, kawie, płatkach śniadaniowych czy wielu innych - puentuje wiceszef firmy Hortimex.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • cbsaueho88wqe 29-06-2012, 10:49:
Bakterie trawienne kultury bakteryjne tzw.. dopalacze enzymatyczne rebusik !!!

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 986) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH