Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

IERiGŻ: branża mleczarska musi pracować efektywniej

  • Autor: PAP
  • Data: 17-06-2008, 14:54
IERiGŻ: branża mleczarska musi pracować efektywniej

Polska branża mleczarska musi poprawić efektywność produkcji, by mogła nadal konkurować na europejskim rynku - powiedziała prof. Jadwiga Seremak-Bulge z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ) na konferencji "Przyszłość polskiej branży mleczarskiej".

W 2007 r. produkcją mleka zajmowało się ponad 600 tys. gospodarstw, z czego ok. 254 tys. dostarczało surowiec do mleczarni. Jak zauważa profesor, po 20-letnim okresie dostosowania do gospodarki rynkowej i po integracji z Unią Europejską, nadal prawie 60 proc. gospodarstw produkuje mleko wyłącznie na własne potrzeby.

Seremak-Bulge zaznaczyła, że w Polsce następuje koncentracja, ale jest to proces zbyt powolny i nadal odstajemy pod tym względem od krajów "piętnastki" - produkcja mleka przypadająca na jedno gospodarstwo jest 13-krotnie mniejsza.
W naszym kraju stada krów są małe (do 29 szt. - 70 proc. produkcji), co decyduje o pracochłonności i dochodowości producentów mleka. Ponadto mleczność polskich krów jest niemal o połowę niższa, a zatrudnienie w gospodarstwach posiadających krowy o ponad 50 proc. wyższe.

Seremak-Bulge podkreśliła, że koncentracja chowu bydła mlecznego jest zadaniem pilnym, gdyż szybko rosną koszty produkcji, a także oczekiwania rolników dot. wynagrodzenia za pracę. Według niej, liczba gospodarstw utrzymujących krowy mleczne zmniejszy się w ciągu najbliższych 10 lat do ok. 180 tys.

Znacznie wolniej przebiega proces konsolidacji w przetwórstwie mleka, a koniunktura na rynku mleka jeszcze ten proces spowalnia - zaznaczyła ekspertka IERiGŻ. Taka dobra koniunktura wystąpiła w 2007 r., co nie zachęcało mleczarni do podejmowaniu decyzji o łączeniu.
W 2000 r. w Polsce funkcjonowały 324 mleczarnie, a w 2007 r. - 232. Liczna zatrudnionych przypadających na jedną mleczarnię wzrosła w tym czasie z 152 osób do 160, co było m.in. spowodowane 80-proc. wzrostem przerobu mleka przypadającego na jeden zakład. Poprawiła się natomiast znacznie rentowność netto tych przedsiębiorstw - z 0,10 proc. w 2000 r. do 2,04 proc. w 2007 r.

Seremak-Bulge uważa, że liczba przedsiębiorstw mleczarskich w ciągu najbliższego 10-lecia może się zmniejszyć nawet o 80 proc.
Mleczarstwo zawdzięcza dynamiczny rozwój znacznemu eksportowi przetworów mlecznych po 2004 r. Eksport w 2007 r. był trzykrotnie większy niż w 2003 roku, przed akcesją do UE. Jednak w 2008 r. wystąpiły trudności ze sprzedażą produktów za granicę, ze względu na niskie ceny na tynku europejskim i mocną złotówkę.

Zdaniem profesor, jeżeli ceny artykułów mlecznych będą w UE utrzymywały się na niskim poziomie, to w drugiej połowie tego roku może nastąpić spadek eksportu tych produktów. Zwiększy to podaż na krajowym rynku i może spowodować dalsze obniżki cen.
Jednak według przewidywań światowych ekspertów (FAO i OECD) ceny przetworów mlecznych w dekadzie 2008-2017 nominalnie będą o 65-75 proc., a realnie o 20-40 proc. wyższe w porównaniu z dekadą 1997- 2006.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 381) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH