Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

IJHARS nałożyła 167,8 tys. zł kary na producentów żywności

  • Autor: IJHARS
  • Data: 14-04-2014, 11:38
IJHARS nałożyła 167,8 tys. zł kary na producentów żywności

W IV kwartale 2013 r. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole w zakresie jakości handlowej: mleka, mlecznych napojów fermentowanych, serów twarogowych i serków smakowych, mięsa drobiowego oraz kiełbas drobiowych, wędzonek drobiowych i wyrobów garmażeryjnych drobiowych, aromatyzowanych napojów winnych owocowych, win owocowych i miodów pitnych, miodu. Ponadto w zakresie znakowania kontrolą objęto napoje bezalkoholowe i syropy owocowe.

Przeprowadzone kontrole miały na celu sprawdzenie, czy artykuły rolno-spożywcze spełniały wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania dotyczące tych artykułów, jeżeli ich spełnienie zostało zadeklarowane przez producenta. W trakcie kontroli sprawdzono trzy podstawowe elementy jakości handlowej, tj. cechy organoleptyczne (m.in. wygląd, smak i zapach, barwę), parametry fizykochemiczne (m.in. zawartość tłuszczu, białka, wody, cukrów, alkoholu etylowego, kwasowości lotnej) oraz znakowanie produktów żywnościowych.

W zakresie cech organoleptycznych odnotowano spadek udziału zakwestionowanych partii w przypadku przetworów mlecznych (o 7,3 p.p. w porównaniu do wyników kontroli z II kwartału 2013 r.). Wzrósł natomiast odsetek zakwestionowanych partii miodu (o 7,3 p.p. w porównaniu do wyników kontroli z III kwartału 2012 r.) i przetworów drobiowych (o 1,3 p.p. w porównaniu do wyników kontroli z II kwartału 2013 r.). W przypadku mięsa drobiowego i fermentowanych napojów winiarskich nie stwierdzono nieprawidłowości w przedmiotowym zakresie.

Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.nieprawidłowego wygniecenia masła (tj. obecności licznych kropel wody na powierzchni) - w przypadku przetworów mlecznych, niewłaściwej barwy, smaku i zapachu oraz obecności komórek drożdży - w przypadku miodu, wyglądu nieadekwatnego do nazwy (tj. stosowania nazwy „kiełbasa grubo rozdrobniona" dla wyrobu zawierającego drobno rozdrobnione surowce) - w przypadku przetworów drobiowych.

Udział partii nieprawidłowo oznakowanych zmniejszył się w przypadku: syropów owocowych (o 14,6 p.p. w porównaniu do wyników kontroli z III kwartału 2012 r.), miodu (o 11,3 p.p. w porównaniu do wyników kontroli z III kwartału 2012 r.), napojów bezalkoholowych (o 11,3 p.p. w porównaniu do wyników kontroli z III kwartału 2012 r.), mięsa drobiowego (o 5,1 p.p. w porównaniu do wyników kontroli z IV kwartału 2012 r.), przetworów drobiowych (o 2,2 p.p. w porównaniu do wyników kontroli z II kwartału 2013 r.), fermentowanych napojów winiarskich (o 1,6 p.p. w porównaniu do wyników kontroli z I kwartału 2011 r.).

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (17 033) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH