REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

IJHARS nałożyła 167,8 tys. zł kary na producentów żywności

  • Autor: IJHARS
  • Data: 14-04-2014, 11:38
IJHARS nałożyła 167,8 tys. zł kary na producentów żywności

W IV kwartale 2013 r. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole w zakresie jakości handlowej: mleka, mlecznych napojów fermentowanych, serów twarogowych i serków smakowych, mięsa drobiowego oraz kiełbas drobiowych, wędzonek drobiowych i wyrobów garmażeryjnych drobiowych, aromatyzowanych napojów winnych owocowych, win owocowych i miodów pitnych, miodu. Ponadto w zakresie znakowania kontrolą objęto napoje bezalkoholowe i syropy owocowe.

REKLAMA

Przeprowadzone kontrole miały na celu sprawdzenie, czy artykuły rolno-spożywcze spełniały wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania dotyczące tych artykułów, jeżeli ich spełnienie zostało zadeklarowane przez producenta. W trakcie kontroli sprawdzono trzy podstawowe elementy jakości handlowej, tj. cechy organoleptyczne (m.in. wygląd, smak i zapach, barwę), parametry fizykochemiczne (m.in. zawartość tłuszczu, białka, wody, cukrów, alkoholu etylowego, kwasowości lotnej) oraz znakowanie produktów żywnościowych.

W zakresie cech organoleptycznych odnotowano spadek udziału zakwestionowanych partii w przypadku przetworów mlecznych (o 7,3 p.p. w porównaniu do wyników kontroli z II kwartału 2013 r.). Wzrósł natomiast odsetek zakwestionowanych partii miodu (o 7,3 p.p. w porównaniu do wyników kontroli z III kwartału 2012 r.) i przetworów drobiowych (o 1,3 p.p. w porównaniu do wyników kontroli z II kwartału 2013 r.). W przypadku mięsa drobiowego i fermentowanych napojów winiarskich nie stwierdzono nieprawidłowości w przedmiotowym zakresie.

Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.nieprawidłowego wygniecenia masła (tj. obecności licznych kropel wody na powierzchni) - w przypadku przetworów mlecznych, niewłaściwej barwy, smaku i zapachu oraz obecności komórek drożdży - w przypadku miodu, wyglądu nieadekwatnego do nazwy (tj. stosowania nazwy „kiełbasa grubo rozdrobniona" dla wyrobu zawierającego drobno rozdrobnione surowce) - w przypadku przetworów drobiowych.

Udział partii nieprawidłowo oznakowanych zmniejszył się w przypadku: syropów owocowych (o 14,6 p.p. w porównaniu do wyników kontroli z III kwartału 2012 r.), miodu (o 11,3 p.p. w porównaniu do wyników kontroli z III kwartału 2012 r.), napojów bezalkoholowych (o 11,3 p.p. w porównaniu do wyników kontroli z III kwartału 2012 r.), mięsa drobiowego (o 5,1 p.p. w porównaniu do wyników kontroli z IV kwartału 2012 r.), przetworów drobiowych (o 2,2 p.p. w porównaniu do wyników kontroli z II kwartału 2013 r.), fermentowanych napojów winiarskich (o 1,6 p.p. w porównaniu do wyników kontroli z I kwartału 2011 r.).

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 748) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH