REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

IJHARS: Nie można mówić o powszechnym fałszowaniu żywności

  • Autor: portalspożywczy.pl
  • Data: 07-09-2010, 18:33
IJHARS: Nie można mówić o powszechnym fałszowaniu żywności

Kontrole przeprowadzane przez organy Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych dowodzą, że jedynie pewna część producentów żywności narusza przepisy w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. W zakresie oceny organoleptycznej zakwestionowano 2 % kontrolowanych produktów. Natomiast w zakresie parametrów fizykochemicznych zakwestionowano 14,8 %. Zdecydowana większość żywności wprowadzanej do obrotu spełnia wymagania przewidziane w obowiązujących przepisach.

REKLAMA

Kontrola jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych obejmuje trzy obszary: ocenę organoleptyczną, oznaczenie parametrów fizykochemicznych (jak np. potwierdzanie składu produktów, wilgotność, kwasowość) oraz znakowanie tych artykułów.

Poza wykwalifikowanymi i doświadczonymi pracownikami przeprowadzającymi kontrole, ich efektywność i rzetelność zapewnia również odpowiednia baza laboratoryjna.
W każdym przypadku stwierdzenia niewłaściwej jakości artykułów rolno-spożywczych organy Inspekcji stosują przewidziane prawem sankcje, mające na celu eliminację z obrotu w/w artykułów.

Od dnia 18 grudnia 2008 r., tj. od wejścia w życie nowelizacji w ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, organy Inspekcji stosują również kary pieniężne wymierzane nieuczciwym producentom w wysokości nawet do 10 % przychodu osiągniętego w roku rozliczeniowym poprzedzającym rok nałożenia kary.

W pierwszym półroczu 2010 r. organy Inspekcji wydały 291 decyzji administracyjnych nakładających kary pieniężne w łącznej wysokości ponad 900 tys. zł, przy czym najwyższa wymierzona kara pieniężna wyniosła ok. 60 tys. zł.
Wyniki kontroli wybranych grup towarowych przeprowadzonych w 2009 r. przez organy Inspekcji kształtowały się następująco:

Masło
W roku 2009  sprawdzono jakość handlową 110 partii masła. Istotne z punktu widzenia konsumenta nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych, obecność tłuszczu obcego stwierdzono w 1 partii, zawyżoną zawartość wody w 5 partiach, zaniżoną zawartość tłuszczu w 4 partiach.

Przetwory z mięsa czerwonego
W roku 2009  sprawdzono jakość handlową 572 partii przetworów z mięsa czerwonego. Nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych stwierdzono w przypadku 56 partii. Wykryte nieprawidłowości dotyczyły: zaniżonej zawartości białka, zawyżonej zawartości tłuszczu, zawyżonej zawartości skrobi, zaniżonej zawartości wsadu mięsno-tłuszczowego. Ponadto, w oznakowaniu stwierdzono między innymi nieprawidłowości co do składu produktu, np. substancji alergennych i dozwolonych substancji dodatkowych.

Przetwory drobiowe
W wyniku kontroli jakości handlowej w zakresie znakowania 110 partii przetworów drobiowych. Oprócz błędów niemających istotnego znaczenia dla wyboru konsumenta, np. podanie niepełnych danych producenta, użycie niewłaściwego określenia dla daty minimalnej trwałości, wykazano również nieprawidłowości dotyczące: składu produktu (7 partii), braku procentowej zawartości składnika podkreślonego w nazwie (4 partie). Należy zaznaczyć, że jednej partii mogło dotyczyć kilka nieprawidłowości.

KOMENTARZE: (7)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • kaj 13-09-2010, 22:52:
z tą soczystością nastąpiło przejęzyczenie .Jeszcze 15 lat temu wędliny dla wielu klijentów szczególnie z tej grupy młodszej uważało ,że wędliny tradycyjne są za mało soczyste
  • kaj 13-09-2010, 22:46:
Za produkcję wędlin i badania laboratoryjne miesa i wędlin odpowiada WIS.I tu nie ma wątpliwości przechodzą słabsi ,natomiast silniejsi mają pełne możliwości .Mam tu na mysli stosowanie srodków chemicznych do produkcji wędlin,bo przez nich żadna produkcja nie istnieje.Chociążby celem uzyskania soczystości wędlin ,wyglądu wędlin,ale muszę tu wspomnieć ,bo znam temat od "podwórka" i pamiętam lata kiedy klijencji przychodzili to slklepu i gardzili schabem wędzonym czy szynką chociaż by dlatego ,ze są zbyt soczyste.Teraz macie przesączone soczystością z niektórych ,nawet wyciska się substancja użyta do poprawienia wymogów klijentów .Tylko niestety drogi klijencie zrobiono to na twoje własne życzenie,oczywiście aby nasączyć np boczek i podwoić jego grubość wstrzykuje się ponad 50 % jego wagi wody wzbogaconej substancjami.Substancje te muszą zostać tak dobrane aby nadały mu odpowiedni smak ,aromat no i podczas procesu wędzenia nie wyciekło.To co przynosi właścicielowi masarni zysk. Gdyby do tego nie doszło masarnie ,że względu na wysokie podatki nie wychodziły by nawet na zero.A tak naprawdę jeśli trafi się perfidny masaż to wszystkie skóry zagospodaruje i inne ubytki.Co tu dużo Tłumaczyć w jakim celu w hurtowniach przypraw do wędlin sprzedaje się mielone skóry i kto dopuścił do tegoaby stanowiły dodatek do wędln.CO chcieliście -to macię a nawet o wielle więcej
  • obserwator 13-09-2010, 11:02:
Po co ta instytucja skoro Inspekcja Handlowa wykonuje te same kontrole i to samo sprawdza? Po co inwestuje się w tę instytucje skoro drogie urządzenia laboratoryjne stoją i są wykorzystywane w 10%? Co dają te kontrole? Dlaczego MIn Rol finansuje gazetkę tej instytucji którą czytają tylko pracownicy iharsu? Sprawdzcie co tam jest napisane! Przepisy kulinarne i zdjęcia na pół strony? Celebryci wśród urzędników! Kto kupił serwis kawowy z logo instytucji? Czy nie szkoda pieniedzy na takie rzeczy? Ile razy ta instytucja była kontrolowana przez służby kontrolne z unii? Czy w pozostałych krajach unijnych są rządowe struktury, które są odpowiednikami iharsu? Czy ktoś sensownie odpowie na te pytania?

Zobacz wszystkie komentarze (7)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 986) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH