IJHARS: Ponad 20 proc. przetworów mlecznych jest źle oznakowanych

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych opublikowała wyniki kontroli przeprowadzonych w ostatnim kwartale 2008 roku. W zakresie przetworów mlecznych najwięcej nieprawidłowości wykazała kontrola znakowania opakowań produktów. W przypadku 20,4 proc. partii stwierdzono nieprawidłową jakość handlową.
Mniej nieprawidłowości stwierdzono w wyniku analiz fizykochemicznych. Nieprawidłowości w tym zakresie dotyczyły 13,8 proc. partii objętych badaniami laboratoryjnymi. Zafałszowania tłuszczem niemlecznym stwierdzono w przypadku 5,5 proc. kontrolowanych partii, natomiast nieprawidłowe cechy organoleptyczne dotyczyły 4,4 proc. kontrolowanych partii przetworów mlecznych.
Obecność tłuszczów obcych stwierdzono w przypadku niewielkiej ilości kontrolowanych partii, jednak próbki pochodziły od dwóch producentów, u których wcześniejsze kontrole nie wykazywały nieprawidłowości w tym zakresie. W związku z powyższym Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych będzie prowadzić dalsze, systematyczne kontrole jakości handlowej przetworów mlecznych ze szczególnym uwzględnieniem zafałszowań.
Kontrolę przeprowadzono łącznie w 74 podmiotach produkujących przetwory mleczne. W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami, wojewódzkie inspektoraty JHARS zastosowały 32 mandaty karne, na łączną kwotę 9,2 tys. zł, oraz sankcje w postaci 28 decyzji administracyjnych. Ponadto wojewódzkie inspektoraty JHARS przekazały 4 informacje do Urzędów Skarbowych i jedną do Urzędu Miar.

KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!