IJHARS: Prawdziwy ser musi kosztować przynajmniej 17 zł za kg
Ser nie może kosztować 10 czy 12 zł za kilogram z prostego powodu. Litr mleka kosztuje 1 zł. A do wyprodukowania kilograma sera potrzebne jest od 10 do 15 litrów mleka. Czyli sam surowiec kosztuje minimum 10 zł. Prawdziwy ser musi kosztować przynajmniej 17 zł albo i 20 zł za kilogram - mówi Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w wywiadzie dla wyborczej.biz.
Stanisław Kowalczyk zwraca uwagę, że branża produkuje coraz częściej wyroby bardzo niskiej jakości. Załamanie nastąpiło po 2007 roku. Przyszedł kryzys, a konsument dostał mniej pieniędzy i zaczął szukać tańszych produktów. Więc sklepy zaczęły naciskać na zakłady przetwórcze, żeby produkowały tanio. A jak muszą produkować tanio, to używają surowców gorszej jakości - mówi Kowalczyk.

KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!