REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Indeks światowych cen żywności i przetworów mlecznych stabilny

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 30-12-2013, 15:36

W ubiegłym miesiącu, indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 206,3 punktu, i był o 4,41 proc. niższy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku, kiedy to znalazł się na poziomie 215,8 punktu. Indeks ten był zaledwie o 0,16 proc. niższy niż w październiku - informuje FAMMU/FAPA.

REKLAMA

Wpływ na zaobserwowaną stabilizację, w największe j mierze miała 5,3% zwyżka cen cukru, zrównoważona przez wzrost cen olejów roślinnych (+5,6%) podczas gdy indeksy cen przetworów mlecznych i mięsa były względnie stabilne, a ceny zbóż spadły tylko o 1% względem poprzedniego miesiąca. Średnia wartość indeksu cen żywności FAO za 11 miesięcy bieżącego roku jest o 1,44% niższa niż w analogicznym okresie 2012 r. Indeks cen przetworów mlecznych FAO w listopadzie osiągnął pułap zaledwie o 0,05% mniejszy w stosunku do jego poziomu z października, wynosił 251,4 punktu. Na stabilizację wpłynął silny popyt na mleko w proszku (zwłaszcza z Chin), który jest zaspokajany przez koncentrację przetwórców z półkuli południowej właśnie na tym produkcie kosztem produkcji masła i serów. Co prawda sezonowy szczyt produkcji mleczarskiej na półkuli południowej już miał miejsce i w listopadzie notowano zniżki, jednak zapasy są w stanie zaspokoić aktualne zapotrzebowanie. Ogólnie rzecz biorąc wartość tego wskaźnika jest na poziomie o 23,13% wyższym niż w jedenastym miesiącu 2012 r. Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za 11 pierwszych miesięcy bieżącego roku jest o ponad 24,8% wyższa niż w analogicznym okresie 2012 roku.

Obserwowana w ubiegłym miesiącu zwyżka cen cukru wynika głównie usprawnionych zbiorów w Brazylii, która jest największym producentem i eksporterem cukru na świecie. Ponadto spadkową dynamikę nasilają spekulacje o możliwej zwyżce eksportu z Brazylii i Indii ze względu na osłabienie walut w stosunku do dolara amerykańskiego. 5,6% wzrost cen olejów roślinnych spowodowany był głównie przez zwyżki cen oleju palmowego w związku ze zwiększonym popytem importowym i niższą niż oczekiwano podażą w południowo-wschodniej Azji, ze względu na nadmierne opady. Utrzymujący się popyt na soję, słonecznik i olej rzepakowy również przyczynił się do wzrostu indeksu cen olejów roślinnych. Stabilizacja indeksu cen mięsa nastąpiła na skutek zwyżek cen wołowiny i mięsa owczego (przez ograniczone dostawy eksportowe), przy zniżkach cen wieprzowiny i drobiu (w związku z niższymi kosztami pasz). 1% zniżka indeksu cen zbóż to skutek tegorocznych rekordowych upraw, które przyczyniły się do poprawy globalnej sytuacji w zakresie dostaw.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 587) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH