Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Indeks światowych cen żywności i przetworów mlecznych stabilny

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 30-12-2013, 15:36

W ubiegłym miesiącu, indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 206,3 punktu, i był o 4,41 proc. niższy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku, kiedy to znalazł się na poziomie 215,8 punktu. Indeks ten był zaledwie o 0,16 proc. niższy niż w październiku - informuje FAMMU/FAPA.

Wpływ na zaobserwowaną stabilizację, w największe j mierze miała 5,3% zwyżka cen cukru, zrównoważona przez wzrost cen olejów roślinnych (+5,6%) podczas gdy indeksy cen przetworów mlecznych i mięsa były względnie stabilne, a ceny zbóż spadły tylko o 1% względem poprzedniego miesiąca. Średnia wartość indeksu cen żywności FAO za 11 miesięcy bieżącego roku jest o 1,44% niższa niż w analogicznym okresie 2012 r. Indeks cen przetworów mlecznych FAO w listopadzie osiągnął pułap zaledwie o 0,05% mniejszy w stosunku do jego poziomu z października, wynosił 251,4 punktu. Na stabilizację wpłynął silny popyt na mleko w proszku (zwłaszcza z Chin), który jest zaspokajany przez koncentrację przetwórców z półkuli południowej właśnie na tym produkcie kosztem produkcji masła i serów. Co prawda sezonowy szczyt produkcji mleczarskiej na półkuli południowej już miał miejsce i w listopadzie notowano zniżki, jednak zapasy są w stanie zaspokoić aktualne zapotrzebowanie. Ogólnie rzecz biorąc wartość tego wskaźnika jest na poziomie o 23,13% wyższym niż w jedenastym miesiącu 2012 r. Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za 11 pierwszych miesięcy bieżącego roku jest o ponad 24,8% wyższa niż w analogicznym okresie 2012 roku.

Obserwowana w ubiegłym miesiącu zwyżka cen cukru wynika głównie usprawnionych zbiorów w Brazylii, która jest największym producentem i eksporterem cukru na świecie. Ponadto spadkową dynamikę nasilają spekulacje o możliwej zwyżce eksportu z Brazylii i Indii ze względu na osłabienie walut w stosunku do dolara amerykańskiego. 5,6% wzrost cen olejów roślinnych spowodowany był głównie przez zwyżki cen oleju palmowego w związku ze zwiększonym popytem importowym i niższą niż oczekiwano podażą w południowo-wschodniej Azji, ze względu na nadmierne opady. Utrzymujący się popyt na soję, słonecznik i olej rzepakowy również przyczynił się do wzrostu indeksu cen olejów roślinnych. Stabilizacja indeksu cen mięsa nastąpiła na skutek zwyżek cen wołowiny i mięsa owczego (przez ograniczone dostawy eksportowe), przy zniżkach cen wieprzowiny i drobiu (w związku z niższymi kosztami pasz). 1% zniżka indeksu cen zbóż to skutek tegorocznych rekordowych upraw, które przyczyniły się do poprawy globalnej sytuacji w zakresie dostaw.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 346) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH