Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Inspektorzy JHARS ukarali producentów żywności na kwotę 215,2 tys. zł

  • Autor: IJHARS, www.portalspozywczy.pl
  • Data: 08-05-2013, 12:36

W IV kwartale 2012 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole w zakresie jakości handlowej produktów spożywczych. W związku ze stwierdzonymi w trakcie kontroli nieprawidłowościami wojewódzcy inspektorzy JHARS wydali 114 decyzji administracyjnych, w tym 80 decyzji nakładających kary pieniężne na łączną kwotę 215,2 tys. zł.

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole w zakresie jakości handlowej przetworów mlecznych (ze szczególnym uwzględnieniem masła, serów i serków topionych), przetworów z mięsa czerwonego (ze szczególnym uwzględnieniem wędzonek, pasztetów i konserw mięsnych sterylizowanych), wyrobów garmażeryjnych (w tym głównie dań obiadowych z dodatkiem surowców mięsnych i podrobowych oraz wyrobów kulinarnych z nadzieniem), napojów alkoholowych (w tym napojów spirytusowych i drinków alkoholowych gotowych do spożycia RTD - ready-to-drink), mięsa drobiowego,a także artykułów rolno-spożywczych o obniżonej zawartości podstawowego parametru (w tym przetworów mlecznych, przetworów owocowych i przetworów z mięsa czerwonego). 

Przeprowadzone kontrole miały na celu sprawdzenie, czy artykuły rolno-spożywcze spełniały wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania dotyczące tych artykułów, jeżeli ich spełnienie zostało zadeklarowane przez producenta. W trakcie kontroli sprawdzono trzy podstawowe elementy jakości handlowej, tj. cechy organoleptyczne (m.in. wygląd, smak, zapach, barwę), parametry fizykochemiczne (m.in. zawartość tłuszczu, wody, soli, cukru, alkoholu etylowego) oraz znakowanie produktów żywnościowych.

W porównaniu do wyników poprzednich kontroli jakość handlowa poszczególnych grup artykułów rolno-spożywczych widać poprawę w stosunku do poprzedniej kontroli w przypadku wyrobów garmażeryjnych (o 1,3 p.p.) i przetworów z mięsa czerwonego (o 0,5 p.p.),widać pogorszenie w stosunku do poprzedniej kontroli w przypadku przetworów mlecznych (o 3 p.p.) i mięsa drobiowego (o 0,6 p.p.).

Jest też poprawa w stosunku do poprzedniej kontroli w przypadku przetworów z mięsa czerwonego (o 9,6 p.p.), mięsa drobiowego (o 5,4 p.p.), napojów spirytusowych (o 3,3 p.p.) i przetworów mlecznych (o 2,6 p.p.),

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Maryś 09-05-2013, 17:24:
I co z tego? Była afera solna? Ukarali kogoś? Hehehehe:)
  • hotelowy boy 09-05-2013, 17:22:
A dlaczego inspektorzy się zwalniają z iharsu? Przecież jest bezrobocie? Ciężka atmosfera?
  • MAJKA 09-05-2013, 13:32:
I tak to jest tylko igła w stogu siana

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 701) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH