REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Interwencjonizm na rynku mleczarskim odchodzi do lamusa

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 27-04-2009, 18:28

Na podstawie sygnałów płynących z Komisji Europejskiej i pozostałych państw członkowskich można wnioskować, że Unia Europejska po 2015 r. zrezygnuje z systemu kwotowania produkcji mleka, a jeśli nie, to system ten zostanie znacząco zmodyfikowany - uważa Maciej Fedak z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

REKLAMA

Z ustaleń nieformalnego spotkania Ministrów UE ds. Rolnictwa w dniach 21-23 września 2008 r. w Annency, wydaje się wynikać, że jak na razie istnieje wola polityczna, aby WPR pozostała częścią polityki UE po 2013 r. Polska będzie zapewne zabiegała o utrzymanie jej wspólnotowego charakteru i zachowanie środków zarówno na rozwój obszarów wiejskich, jak i mechanizmy rynkowe. Nie oznacza to jednak, że po 2013 r. WPR nie stanie się przedmiotem zmian. Istnieje prawdopodobieństwo, że część dotychczasowych mechanizmów wspólnotowych opartych na wspieraniu konsumpcji będzie redukowana.

- Dla utrzymania się na rynku, polski przemysł mleczarski potrzebuje zwiększenia i unowocześnienia gamy wytwarzanych produktów, odchodząc od popularnej w Polsce produkcji półproduktów, w kierunku przetworów z większą wartością dodaną - mówi Maciej Fedak.

Konsumpcja mleka utrzymuje się w Polsce od lat na stabilnym, a jednocześnie niskim poziomie, zaś eksport przetworów mlecznych stanowi około 2 mld litrów w ekwiwalencie mleka (ok. 21 proc. rocznego skupu), kluczowym zagadnieniem dla bezpieczeństwa i dobrej kondycji finansowej polskiego mleczarstwa jest zapewnienie opłacalności eksportu oraz zwiększenie krajowej konsumpcji mleka i jego przetworów.

- Z danych przedstawionych przez Komisję Europejską podczas 90 Komitetu Zarządzającego ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych w dniu 8 kwietnia 2009 r. wynika, iż Polska znajduje się na pierwszym miejscu, jeśli chodzi o wzrost dostaw mleka, a tym samym należy do państw, które w najbardziej efektywny sposób zagospodarowują przyznany przepisami UE 2 proc. wzrost produkcji mleka - mówi Maciej Fedak.

Nieuniknione, nawet w przypadku rozwoju produkcji mleka w Polsce, procesy restrukturyzacyjne i konsolidacyjne, spowodują w przyszłości dalsze zmniejszenie liczby zarówno gospodarstw zajmujących się towarową produkcją mleka, jak i zakładów je przetwarzających. Częściowym rozwiązaniem problemu mogą być oferty tak zwanego mleczarstwa alternatywnego, jak np. produkcja mleka od innych gatunków zwierząt, czy rozwój weekendowej agroturystyki. Uniwersytet Przyrodniczy z Poznania przewiduje, że tego typu mleczarstwo może w przyszłości objąć nawet do 10 proc. obecnego rynku mleka.

Perspektywy interwencjonizmu w sektorze mleka i przetworów mlecznych w świetle ewolucji Wspólnej Polityki Rolnej UE oraz rynkowo-instytucjonalnych uwarunkowań Maciej Fedak omawiał podczas konferencji zorganizowanej przez Polską Izbę Mleka 27 kwietnia br. w Warszawie pt. "Problematyka branży mleczarskiej w Polsce i w UE - działania Polskiej Izby Mleka w aspekcie podwyższania konkurencyjności branży".

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 952) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH