Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Japonia wprowadza świadectwa zdrowia dla importowanych produktów mlecznych

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 08-09-2017, 14:16
Japonia wprowadza świadectwa zdrowia dla importowanych produktów mlecznych
Fot. Fotolia

Główny Lekarz Weterynarii poinformował, że w dniu 7 września 2017 r. ustalono świadectwo dla mleka i produktów mleczarskich eksportowanych do Japonii. Kraj ten przyjął niedawno nowe wymagania regulujące eksport mleka i produktów mleczarskich. Przepisy wejdą w życie z dniem 1 listopada 2017 r.

Do tej pory wysyłki produktów mleczarskich z Polski nie były zaopatrywane w świadectwo zdrowia.

Jak podało Biuro Polskiej Izby Mleka surowe mleko i produkty mleczarskie przybywające do Japonii od 1 listopada 2017 r., w tym także produkty, które opuściły kraj wywozu przed 1 listopada 2017 r. będą musiały posiadać świadectwo zdrowia wystawione przez właściwy organ kraju wywozu.

Japonia odczuwa niedobory w produkcji mleczarskiej. Do 2011 roku w tym kraju produkcja mleka spadała. Bezpośrednią tego przyczyną było wprowadzenie przez rząd japoński programu, który miał ograniczyć nadwyżki produkcji, związane ze spadkiem konsumpcji mleka.

Unia Europejska już obecnie jest czwartym największym eksporterem żywności do Japonii, ale – zdaniem Brukseli – wkrótce staniemy się najważniejszym partnerem handlowym Kraju Kwitnącej Wiśni, sprzedając mu wieprzowinę, wino, ser i napoje spirytusowe. Wszystko dzięki umowie o wolnym handlu. Przygotowanie tego traktatu zajęło UE i Japonii 18 rund negocjacji i cztery lata, ale wreszcie na początku lipca przywódcy poinformowali, że osiągnęli „polityczne porozumienie" i umowa powinna wejść w życie na początku 2019 r.

Obecnie hodowle bydła mlecznego w Japonii zostały odbudowane i produkcja mleka w latach 2011-2013 była stabilna (oscyluje na poziomie 7,5 - 7,6 mln ton), ale braki nadal występują. Są one uzupełniane importem.

Japoński rynek mleka i przetworów mlecznych, chroniony jest wysokimi stawkami celnymi. Import części produktów przemysłu mleczarskiego do Japonii ograniczony jest również przez bariery pozataryfowe, głównie w postaci kwot importowych. Obecnie kwotami importowymi objęte są takie produkty jak masło, mleko w proszku oraz serwatka.

Japonia 80 proc. konsumowanego sera kupuje zagranicą. Jest ona drugim największym importerem serów na świecie (rocznie do Japonii sprowadzane jest ponad 220 tys. ton tego rodzaju produktów). 95 proc. importu stanowią sery naturalne. Ok. 50 proc. serów sprowadzanych jest z Australii, a 25 proc. z Nowej Zelandii. Ok. 5 proc. serów importowane jest z Niemiec, a 2,5 proc. - z Włoch, Danii i Holandii.

Z informacji uzyskanych od największych japońskich importerów przetworów mlecznych wynika, że jest zainteresowanie rynkiem polskim jako potencjalnym nowym źródłem dostaw produktów rolno-spożywczych do Japonii. Polska kojarzona jest jako kraj, który spełnia wszelkie standardy UE w zakresie produkcji rolno-spożywczej, a jednocześnie wciąż oferuje bardziej atrakcyjne ceny produktów rolnych niż kraje Europy Zachodniej. Produkcja polska nie jest niestety znana na rynku japońskim, stąd trudności z wejściem na ten rynek - zaznaczają analitycy.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 477) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH