Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Jogurty to zaledwie 10 proc. całego eksportu mleczarskiego

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 23-04-2015, 11:05
Jogurty to zaledwie 10 proc. całego eksportu mleczarskiego

W strukturze towarowej eksportu branży mleczarskiej jogurty i napoje fermentowane od 2004 r. stanowią niecałe 10 proc. W 2014 r. z Polski wywieziono 110 tys. ton tych produktów, o 2 proc. więcej niż rok wcześniej - wynika z danych Agencji Rynku Rolnego.

Wartość eksportu osiągnęła poziom 132 mln euro, o 10 proc. wyższy niż w 2013 r. 

 W strukturze geograficznej eksportu tej grupy produktów dominowały kraje UE (94 proc.), zwłaszcza Włochy, Węgry, Czechy, Wielka Brytania. Polskie jogurty eksportowano także na Ukrainę, do Turcji i na Filipiny. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 463) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH