Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Każdą ilość serów można sprzedać. Serowarzy budują kolejne linie produkcyjne

  • Autor: Puls Biznesu
  • Data: 12-11-2012, 08:39
Każdą ilość serów można sprzedać. Serowarzy budują kolejne linie produkcyjne
Ser - eksportowym mercedesem w mleczarstwie

Polskim serowarom brakuje mocy, by sprostać zagranicznemu popytowi. To najszybciej rosnąca kategoria produktów mlecznych - czytamy w "Pulsie Biznesu".

"Ser jest eksportowym mercedesem w mleczarstwie" - mówi gazecie prezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Waldemar Broś.

Jesteśmy szóstym producentem sera dojrzewającego - zwanego popularnie żółtym - na świecie, a produkcja wciąż rośnie. Po dziewięciu miesiącach tego roku jest o 15 procent wyższa niż rok wcześniej.

"Każdą ilość można sprzedać, a zamówienia przekraczają nasze możliwości produkcyjne" - mówi "Pulsowi Biznesu" prezes Mlekovity Dariusz Sapiński. Jego zdaniem popularność polskich serów wynika z ich wysokiej jakości. Inni eksperci zwracają uwagę, że spowolnienie gospodarcze w Europie, a więc i niższe dochody ludności sprzyjają zakupom tańszych produktów, a cena jest główną przewagą konkurencyjną polskich serów.

Serowarzy budują kolejne linie produkcyjne, bo już teraz sprzedają wszystko "na pniu". Zamówienia przekroczyły już możliwości mleczarni.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • kasiula 08-03-2016, 22:48:
Te masowe sery to czasem wyroby seropodobne, ale skoro jest popyt i ktoś patrzy na zyski tylko no to faktycznie optymistyczne. Osobiście cenię i wolę sery prawdziwe, lokalne. Teraz zakochałam się w serach kozich, zaopatruję się głównie w lokalnym gospodarstwie Koziarnia.pl i DeskaSerow.p. Nikt mi nie powie, że jest porównanie jakiekolwiek do tych serów masowych. 100x więcej smaku i zdrowia, warte ceny i zachodu (byłam też na warsztatach serowarskich w gospodarstwie). Szkoda, że w niewielu sklepach ciągle można dostać takie sery.
  • serowar 31-03-2015, 12:21:
Faktycznie popyt rośnie, do tego coraz częściej pojawiają się zapytania o sery lokalne wg tradycyjnych receptur. Tu często z konieczności produkcja nie odbywa się na masową skalę. Co ważne ich sprzedaż to już nie tylko okazjonalne jarmarki ze zdrową żywnością, ale coraz częściej sprzedaż online np. przez platformę cabas.pl. Dzięki takim przedsięwzięciom nawet szefowie kuchni nie muszą już poświęcać masy czasu na znalezienie właściwych dostawców. Kiedyś konieczne było objechanie Polski.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 520) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH