Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

KE oceniała sytuację na rynku mleka po wprowadzeniu rosyjskiego embarga

  • Autor: Polska Izba Mleka
  • Data: 04-09-2014, 14:06
KE oceniała sytuację na rynku mleka po wprowadzeniu rosyjskiego embarga

Zdaniem Komisji Europejskiej, na skutek wprowadzenia rosyjskiego embarga, produktami mleczarskimi najbardziej nim dotkniętymi są sery (257 000 ton lub 33 proc. unijnego eksportu sera) i masło (37 000 ton lub 28 proc. całkowitego eksportu masła w UE). Jest to około 1,5 proc. całkowitej produkcji w ekwiwalencie mleka w UE i ok. 9 proc. całkowitego udziału w eksporcie produktów mleczarskich z UE.

W chwili obecnej embargo najbardziej dotyka producentów sera, szczególnie dotyczy to krajów nadbałtyckich. Rosja jest niemal wyłącznym importerem  sera z Finlandii i krajów bałtyckich (ok. 90 % eksportu sera z tych krajów trafiało na rynek rosyjski) . Komisja Europejska ocenia, że każde z tych państw około lub ponad 1/5 swojej produkcji sera lokowało na rosyjskim rynku (np około 35 000 ton w odniesieniu zarówno do Finlandii i Litwy). Wywóz sera do Rosji stanowił również wysoki udział w eksporcie niektórych państwach członkowskich  - 42% dla Holandii (co odpowiada 8% produkcji krajowej), 38% dla Niemiec (co odpowiada około 2% produkcji krajowej) oraz  43% dla Polski (odpowiadające mniej niż 4% produkcji krajowej).

Podobne sytuacja wygląda w maśle. Blisko połowę masła wywożonego do Rosji pochodziło z Finlandii (17 000 ton, obejmujące 95% eksportu masła z Finlandii). Po wprowadzeniu embarga Rosja poinformowała, że ​​szuka alternatywnych dostawców produktów mlecznych.
Presja na ceny produktów mlecznych pojawiła się na początku 2014 roku ze względu na zwiększoną podaż zarówno w Unii, jak iw głównych regionów produkcji mleka na świecie.

Od czasu wprowadzenia zakazu, zauważono zwiększoną presję na presja na obniżanie cen. W UE, w czasie pierwszych dwóch tygodni średnie ceny podstawowych towarów  spadły - 0,1% ser Gouda ,  - 0,8% Cheddar, - 2% masło, - 7,7% serwatka w proszku, - 9,2% pełne mleka w proszku, - 10,3% odtłuszczone mleko w proszku.

Mimo, że średnie europejskie ceny pozostają znacznie powyżej poziomu interwencji, to jednak na poziomie państw członkowskich, sytuacja jest zmienna: te państwa członkowskie, które są głównymi dostawcami do Rosji mogą odnotowywać większe spadki cen, zwiększając presję na ceny europejskie.

Produkty mleczne produkowane na rynek rosyjski muszą wejść na rynek wewnętrzny UE wywołując dodatkową presję na ceny europejskie. Oprócz tego bezpośredniego wpływu na rynku wewnętrznego, przy jednoczesnym poszukiwaniu alternatywnych rynków zbytu, określone ilości mleka, które zostałyby użyte do produkcji sera muszą być kierowane na produkcję masła i mleka w proszku wywołując wzrost ryzyka zaburzenia równowagi na tych rynkach.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • czytelnik 05-09-2014, 12:49:
Czy ktoś sprawdza artykuły zanim zostaną zamieszczone na stronie?? Artykuł jest pełen błędów i tak jakby piszący był cały czas pod presją....

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 643) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH